Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach na ISS: Pokazilo sa zariadenie na výrobu kyslíka, posádka rieši jeden problém za druhým

ISS
ISS (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V ruskom segmente Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) je od stredy mimo prevádzky zariadenie na výrobu kyslíka. Posádka ISS však nie je v ohrození života.

Podľa agentúry TASS o tom informovalo centrum riadenia letov, ktoré spresnilo, že na ISS sú zásoby kyslíka a v americkom segmente Tranquility sa nachádza zariadenie plniace rovnaký účel. TASS spresnil, že mimo prevádzky je systém Electron-VM, ktorý je umiestnený v module Zvezda v ruskom segmente ISS.

Tento systém je schopný produkovať 25 až 160 litrov kyslíka za hodinu a ďalších 50 až 320 litrov vodíka za hodinu. Princíp činnosti je založený na elektrolýze vody s alkalickým elektrolytom v prietokovom elektrolyzéri, pri ktorej sa v zmesi oddelí plyn a kvapalina. TASS dodal, že v apríli 2010 trvalo posádke ISS niekoľko dní, kým opravila poruchu tohto systému.

Koncom augusta sa objavila správa o úniku vzduchu na ISS. Ruská vesmírna agentúra Roskosmos následne oznámila, že išlo o "nepodstatný a prístrojmi sotva postrehnuteľný" únik. Ako príčina sa uvádzal možný zásah ISS mikrometeoritmi alebo únik pomedzi spoje modulov v americkom segmente. Posádka ISS začala koncom septembra hľadať miesto úniku vzduchu v ruskom segmente, pričom mala prístup k modulom Zarja, Zvezda, Poisk, k nákladnej lodi Progress MS-14 i k pilotovanej lodi Sojuz MS-16, informoval TASS.

Miesto úniku vzduchu sa napokon vo štvrtok kozmonautom zrejme podarilo nájsť, a to vďaka experimentu s čajovými lístkami, ktoré rozmrvili, rozptýlili v priestore a pomocou nich zistili smer prúdenia vzduchu v ruskom segmente. Po porade s technikmi na Zemi sa teraz kozmonauti nájdenú ryhu pokúsia opraviť pomocou penovej gumy a lepiacej pásky, dodala agentúra Interfax.

Veterán ruskej kozmonautiky Gennadij Padalka podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že ruské vybavenie na palube ISS je dávno "po dátume spotreby". "Všetky moduly ruského segmentu sú zastarané," uviedol Padalka, ktorý je držiteľom svetového rekordu v počte dní strávených vo vesmíre. Dodal, že zariadenie na výrobu kyslíka by sa malo používať iba 15 rokov, pričom slúži už dve desaťročia.

Viac o téme: VesmírKyslíkProblémyAstronautiISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu