Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Nemecko sprísňuje obmedzenia: Opatrenia budú platiť v rizikových oblastiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Raul Stef)

BERLÍN - Nemecko sa rozhodlo sprísniť v oblastiach s vysokým počtom nakazených reštrikcie ohľadom zhromažďovania sa či povinného nosenia rúšok na tvár. Oznámila to v stredu neskoro večer nemecká kancelárka Angela Merkelová po zhruba osemhodinových rokovaniach, ktoré na túto tému absolvovala s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín, informuje agentúra AFP.

Prísnejšie opatrenia budú od teraz platiť v oblastiach, ktoré zaznamenajú 35 novonakazených na 100.000 obyvateľov za týždeň. Dosiaľ sa pritom reštrikcie v Nemecku sprísňovali až po prekročení hranice 50 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, pripomína AFP. "Som presvedčená, že to, čo robíme teraz, v týchto dňoch a týždňoch, bude rozhodujúce v otázke, ako sa dostaneme z tejto pandémie... Vidíme, že úroveň nákazy narastá a že v niektorých regiónoch máme veľmi vysokú mieru infekcie... Musíme preto zabrániť nekontrolovanému či exponenciálnemu rastu," povedala Merkelová.

V oblastiach, ktoré zaznamenajú 35 novonakazených na 100.000 obyvateľov za týždeň, bude podľa jej slov nosenie rúšok povinné na všetkých miestach, kde sú ľudia dlhšiu dobu v blízkom kontakte. Na verejnosti sa tam zároveň bude môcť zhromaždiť nanajvýš 25 ľudí, pričom súkromné stretnutia budú limitované na 15 osôb. "Číslo 35 sme stanovili, lebo sme zažili viacero prípadov toho, ako rýchlo môže dôjsť k nárastu (nakazených) z 35 na 50," uviedla kancelárka. Dodala pritom, že ak oblasť dosiahne až 50 nových prípadov nákazy za týždeň pripadajúcich na 100.000 obyvateľov, postihnú ju ešte prísnejšie opatrenia ako v predošlom prípade.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V takýchto oblastiach budú súkromné stretávania osôb limitované na desať ľudí, prípadne príslušníkov výlučne dvoch domácností. Reštaurácie tam budú musieť svoje prevádzky zatvárať najneskôr o 23.00 h. Cieľom stredajších rokovaní bolo dospieť k jednotnejším a zrozumiteľnejším pravidlám v rámci boja proti pandémii COVID-19 vo všetkých nemeckých spolkových krajinách. Rokovania sa však nevenovali spornému zákazu ubytovania v hoteloch či penziónoch pre ľudí prichádzajúcich z rizikových regiónov Nemecka. V mnohých spolkových krajinách musia totiž v súčasnosti cestujúci z oblastí s vysokým počtom nakazených predložiť pri ubytovaní negatívny test na koronavírus. Prenocovanie u príbuzných či priateľov je pritom povolené.

Premiéri niektorých spolkových krajín sa aktuálne pokúšajú tento zákaz zrušiť, pričom Merkelová uviedla, že rozhovory na túto tému sa uskutočnia najskôr 8. novembra - po jesenných školských prázdninách. S premiérmi spolkových krajín sa nateraz dohodla, že budú občanov nabádať, aby sa vyhýbali vnútroštátnemu cestovaniu "z a do" oblastí, kde pripadá 50 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov a sú tak považované za rizikové.

Viac o téme: OpatreniaSprísnenieNemeckoZhromažďovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu