Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ obnovila rokovania s Radou Európy o pristúpení k dohovoru o ľudských právach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová vydali v utorok spoločné vyhlásenie týkajúce sa obnovenia rokovaní o pristúpení Európskej únie k Európskemu dohovoru o ľudských právach.

Podľa ich vyjadrenia pristúpenie EÚ k Európskemu dohovoru o ľudských právach bude dôležitým míľnikom v ochrane ľudských práv a základných slobôd v celej Európe. "Dohovor je už 70 rokov jedinečným a neoceniteľným nástrojom, ktorý chráni milióny Európanov a podporuje naše spoločné hodnoty ľudských práv, demokracie a právneho štátu," uviedli Jourová a Pejčinovičová Buričová.

Pristúpenie EÚ k tomuto dohovoru bolo jedným z legislatívnych záväzkov Lisabonskej zmluvy a v praxi má ešte viac posilniť ochranu ľudských práv v Európe. Pomôže pri dodržiavaní súdržnosti a konzistentnosti medzi právnymi predpismi EÚ a ustanoveniami Európskemu dohovoru o ľudských právach. Tiež to znamená, že Únia bude podliehať rovnakému medzinárodnému dohľadu v oblasti ľudských práv ako 20 ďalších krajín Rady Európy, ktoré nie sú členmi EÚ.

EÚ sa bude môcť pripojiť k svojim členským štátom v právnych konaniach na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) týkajúcich sa údajných porušení únijnej legislatívy. "Európsky dohovor o ľudských právach predstavuje všetko, za čím stojí Rada Európy a Európska únia. V týchto zložitých časoch vysiela obnovenie týchto rozhodujúcich rokovaní jasný signál o odhodlaní oboch našich organizácií a našich členských štátov dodržiavať základné hodnoty, ktoré si vážime. Dúfame, že rokovania budú rýchlo a úspešne ukončené v prospech Európy ako celku," uvádza sa v spoločnom stanovisku Jourovej a Pejčinovičovej Buričovej.

Viac o téme: EKREMarija Pejčinovičová Buričová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu