Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf americkej diplomacie Pompeo prichádza s výzvou, žiada ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: TASR/Aris Messinis/Pool viaAP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v utorok Azerbajdžan aj Arménsko, aby zastavili boje na spornom území Náhorný Karabach a čo najrýchlejšie sa vrátili k rokovaniam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pompeo tak urobil počas návštevy gréckeho ostrova Kréta, ktorá tvorí druhú zastávku jeho päťdňovej pracovnej cesty v Európe. "Obe strany musia zastaviť násilie, spolupracovať s Minskou skupinou OBSE a čo najrýchlejšie sa vrátiť k naozajstným rokovaniam," povedal šéf americkej diplomacie na krétskej námornej základni v zátoke Suda.

Cieľom Minskej skupiny OBSE - kontaktnej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, pozostávajúcej z Francúzska, Ruska a Spojených štátov - je vyriešenie ozbrojeného konfliktu v regióne Náhorného Karabachu.

"Minská skupina sa v nadchádzajúcich dňoch skoordinuje, aby vyjasnila, čo sa stalo, kto je zodpovedný, a nájde riešenie," vyjadril sa v utorok zdroj z prostredia kancelárie prezidenta francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Konflikt v Náhornom Karabachu, ktorý sa opätovne obnovil v nedeľu, si vyžiadal najmenej 95 obetí na oboch stranách, vrátane 11 civilistov, píše AFP. Naposledy sa tam ozbrojené boje odohrali v roku 2016.

Náhorný Karabach vyhlásil nezávislosť od Azerbajdžanu po vojne v 90. rokoch minulého storočia, ktorá si vyžiadala najmenej 30.000 obetí. Naďalej však zostáva medzinárodne neuznaným štátom na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O jeho územie, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu