Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Ľudia v Česku môžu voliť bez rúška: Riskujú tak ale pokutu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ak si ľudia 2. a 3. októbra vo volebných miestnostiach v Českej republike odmietnu nasadiť rúško, komisia im nezabráni odovzdať hlas. Dotyčný ale musí počítať so sankciami v priestupkovom konaní, uviedol námestník ministra vnútra Petr Mlsna. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál Novinky.cz.

V Českej republike sa 2. a 3. októbra konajú voľby tretiny Senátu (volí sa v 27 obvodoch) a voľby do krajských zastupiteľstiev. "Pokiaľ si volič nebude chcieť nasadiť rúško, v takom prípade komisia musí nechať voliča odvoliť. Absencia rúška nemôže ísť na úkor volebného práva," povedal Mlsna s tým, že správne konanie potom voči danému bude veľmi jednoduché, pretože volič sa musí identifikovať a jeho počínanie by mohli dosvedčiť všetci členovia volebnej komisie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa Mlsnu ľudia v karanténe alebo izolácii hlasujúci z auta alebo pomocou prenosnej urny sa budú musieť preukázať dokladom o nariadení karantény, napríklad esemeskou či e-neschopenkou. Mlsna upozornil, že ten, kto sa do karantény dostane vo štvrtok 1. októbra po 20.00 h, dokedy má možnosť na krajskom úrade požiadať o prenosnú urnu, už nebude môcť hlasovať.

Kým začiatkom augusta bolo v karanténe alebo izolácii necelých 5000 ľudí, v piatok to už bolo 14.395. Mlsna doplnil, že ministerstvo vnútra zvýšilo kapacitu miest pre hlasovanie z auta, kde na väčšine miest zaviedlo dva pruhy, a zdvojnásobilo počty mobilných volebných komisií. Podľa neho je možné, aby týmito spôsobmi odhlasovalo až 16.000 ľudí.

Viac o téme: VoľbyČeskoRúškaPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu