Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokus o atentát na severokórejského diktátora! Rebeli chceli zabiť Kim Čong-una

Na vodcu KĽDR Kim Čong-una mal byť spáchaný atentát.
Na vodcu KĽDR Kim Čong-una mal byť spáchaný atentát. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Kim Čong-un zjavne len tesne unikol smrti. Ako teraz tvrdí bývalý úradník, diktátor sa takmer stal obeťou atentátu. Povstalci sa vraj pokúsili severokórejského vládcu zabiť.

Je považovaný za jedného z najmocnejších a najobávanejších mužov na svete: vládca Severnej Kórey Kim Čong-un. Nielen vo svojej krajine - nie, diktátor si vytvoril nepriateľov po celom svete. Niektorí z nich dokonca chcú, aby bol Kim Čong-un mŕtvy. Prinajmenšom to je výsledkom článku uverejneného na britskom portáli Express, ktorý je založený na vyhláseniach bývalého úradníka.

O vlas unikol smrti

Podľa správy sa povstalci pokúsili zabiť Kim Čong-una. Bývalý japonský úradník tvrdí, že útok sotva prežil. K incidentu údajne došlo už v decembri 2018. Podľa portálu Express povstalcov objavili na rybárskom člne. Juhokórejské úrady čln lokalizovali skôr, ako povstalci mohli uskutočniť ich plánovanú vraždu.

Keďže v tom čase dominovali iné problémy, incident sa údajne nezverejnil. Admirál Katsutoshi Kawano, bývalý šéf náčelníkov štábov ozbrojených síl sebaobrany, informoval o útoku japonský časopis Shukan Gendai. Uviedol, že na lodi sa viezli severokórejskí vojenskí dôstojníci, ktorí sa pokúsili Kima zabiť. Na odstránenie hrozby vraj juhokórejské úrady použili vojenský torpédoborec.

Pokusy zabiť Kim Čong-una zlyhali

"Pokusy severokórejských vojakov o atentát na predsedu Kim Čong-una v regióne Wonsan-Kalma boli neúspešné. Štyria ľudia v ten deň utiekli a boli odvezení na cestu do Japonska po mori," cituje Kawana Express.

Údajný pokus o atentát na Kim Čong-una zostáva povesťou

Po tom, čo juhokórejské sily zachytili severokórejskú loď s údajnými povstalcami, priviezli späť troch Severokórejčanov a mŕtve telo. Kawano pre japonský časopis povedal, že traja muži sa mohli pokúsiť Kima zabiť. Podozrenie bývalého úradníka však zostáva nepotvrdené.

Viac o téme: VojaciKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRPokus o atentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu