Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známa americká ryža mení názov, zmizne i usmievavý černoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Z obalov ryže Uncle Ben's zmizne obrázok usmievavého šedivého černocha a tiež samotný výrobok zmení názov na Ben's Original, informuje na svojich internetových stránkach britská BBC. Výrobca ryže, americký potravinársky koncern Mars Food, tieto zmeny sľúbil už v júni v súvislosti s celosvetovými protestmi kvôli rasizmu a policajnej brutalite. Firma čelila kritike, že upevňuje rasovej stereotypy.

Nové balenia s ryžou Ben's Original majú prísť na trh budúci rok. Pôvodná značka Uncle Ben's je v predaji od roku 1947 a po desiatky rokov bola najpredávanejšou v Spojených štátoch.

V štátoch na juhu USA černosi a černošky boli oslovovaní "strýko" (anglicky uncle) alebo "teta" (anglicky Aunt) miesto oficiálnejšieho a uctivějšího "pán" alebo "pani". Ryža Uncle Ben's vraj dostala meno po istom texaskom farmárovi, ktorého preslávili vysoko kvalitné výpestky. "Modelom" pre obrázok na obaloch sa stal Frank Brown, vrchný v jednej luxusnej reštaurácii v Chicagu.

Spoločnosť Mars vo vyhlásení o zmene názvu a logu značky tiež uviedla, že vyčlení dva milióny dolárov (46,3 milióna dolárov) na štipendiá pre černošských kuchárov a investuje 2,5 milióna dolárov v meste Greenville v štáte Mississippi, kde má závod na spracovanie ryže .

Aj ďalší potravinársky gigant, firma PepsiCo, sa v dôsledku protestov po smrti černocha George Floyda pri zatýkaní belošským policajtom rozhodla, že zmení označenie svojho radu potravín predávané pod značkou Aunt Jemima (Teta Jemima). Na sirupoch, zmesiach na výrobu palaciniek a ďalších výrobkoch s týmto označením je obrázok smejúcej sa černošky.

Viac o téme: ČernochFirmaRyžaZmena názvuUncle Ben's
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu