Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lukašenko pokračuje v čistkách: Bývalého veľvyslanca v SR zbavil diplomatickej hodnosti

Igor Leščeňa Zobraziť galériu (2)
Igor Leščeňa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zbavil bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Leščeňu diplomatickej hodnosti ambasádora. Rovnaké rozhodnutie prijal aj v prípade jedného z vedúcich predstaviteľov bieloruskej opozície Pavla Latušku. Informovali o tom v stredu a vo štvrtok bieloruský spravodajský server Tut.by a agentúra LETA.

Latuško a Leščeňa podľa oficiálneho zdôvodnenia prišli o diplomatickú hodnosť veľvyslanca pre "činnosti hanobiace štátnu (diplomatickú) službu".  Igor Leščeňa odstúpil z postu veľvyslanca na Slovensku 18. augusta. Stalo sa tak po tom, ako podporil občanov Bieloruska, ktorí protestujú proti údajne sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Lukašenko.

Lukašenko pokračuje v čistkách:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lukašenko Leščeňu z postu bieloruského veľvyslanca na Slovensku oficiálne odvolal 24. augusta. Vo svojom vyhlásení vtedy Leščeňa vyzval na nezávislé vyšetrenie správ o použití násilia voči demonštrantom v Bielorusku. Pavel Latuška, bývalý bieloruský minister kultúry a veľvyslanec vo Francúzsku (2012-19), bol po vstupe do koordinačnej rady bieloruskej opozície nútený opustiť Bielorusko a momentálne sa nachádza v Poľsku.

Alexander Lukašenko zároveň s odňatím diplomatických hodností Leščeňovi a Latuškovi odvolal z pozície bieloruského veľvyslanca v Lotyšsku Vasiľa Markoviča. Toto rozhodnutie bez uvedenia ďalších podrobností zdôvodnil "neuspokojivým vykonávaním úradných povinností" zo strany tohto ambasádora. Lotyšsko v auguste zrušilo Lukašenkovu návštevu v krajine, plánovanú na apríl 2021, čo zdôvodnilo dianím v Bielorusku po sporných prezidentských voľbách.

Viac o téme: VeľvyslanecSlovenskoBieloruskoAlexandr LukašenkoIgor LeščeňaDiplomatická hodnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu