Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragická nehoda v bani na zlato: Obetí je najmenej 50

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

KINSHASA - Na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa v piatok zrútila baňa na zlato. Miestne orgány hlásia približne 50 mŕtvych, informovala v sobotu agentúra AFP.

Nehoda sa stala v meste Kamituga, ktoré leží v provincii Južné Kasi. Nejde však o koncesie na ťažbu zlata vlastnené kanadskou spoločnosťou Banro Corporation, ktorá tam tiež ťaží, informovala agentúra Reuters.

Podľa guvernéra provincie Thea Ngwabidjeho Kasiho pri tragédii zahynulo 50 osôb. Starosta mesta Kamituga Alexandre Bundya však uviedol, že presným počtom obetí si zatiaľ "nie sú istí", a medzičasom vyhlásil dvojdňový smútok. Miestnych obyvateľov prosil o pomoc pri vyhrabávaní obetí.

"V šachte, ktorú zasypala zem, bolo niekoľko baníkov a nikto nedokázal uniknúť. Ide o 50 mladých ľudí," uviedla vedúca mimovládnej organizácie Iniciatíva podpory a sociálneho dohľadu nad ženami Emiliane Itongwová. Podľa miestnych obyvateľov nehodu prežil jeden človek, informuje AFP. V KDR pracujú tisíce nelegálnych baníkov, pričom každoročne tam v dôsledku podobných tragédií zahynú desiatky ľudí, informuje katarská televízia al-Džazíra.

Viac o téme: ObeteZlatoBaňaZrútenieKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu