Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bush sa pobozkal s Mahmúdom Abbásom

Americký prezident George W. Bush a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa na privítanie objali a pobozkali Zobraziť galériu (4)
Americký prezident George W. Bush a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa na privítanie objali a pobozkali (Zdroj: SITA)

Aktualizované

RAMALLÁH - Americký prezident George W. Bush pricestoval vo štvrtok na svoju prvú návštevu Ramalláhu. Bush prišiel na Západný breh autom v konvoji, pretože plánovanú cestu helikoptérou museli zrušiť pre hustú hmlu.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás privítal svojho amerického kolegu vo vnútri múrom obkoleseného vládneho komplexu. Bushova návšteva je len druhou návštevou amerického prezidenta na palestínskych územiach.

V Ramalláhu zaviedli mimoriadne bezpečnostné opatrenia vrátane uzavretia celých častí mesta. O bezpečnosť sa bude starať vyše 4000 policajtov. Obyvatelia domov v blízkosti centrály palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása nebudú môcť byť v oknách a na balkónoch a v oblasti budú rozmiestnení americkí ostreľovači. Polícia kontroluje doklady motoristov a pneumatikami zablokovala cestu vedúcu k centrále, kde sa stretol Abbás s Bushom.

Bush pricestoval do Izraela v stredu a vo štvrtok väčšinu času strávi na Západnom brehu, kde navštívi aj miesto narodenia Ježiša v biblickom Betleheme. Aj keď ide o jeho prvú návštevu v regióne ako prezidenta, Palestínčania neprejavujú veľké nadšenie a sú väčšinou skeptickí voči jeho sľubom naozaj podporovať izraelsko-palestínske mierové rozhovory. USA sú vnímané na palestínskych územiach ako silný spojenec Izraela na úkor Palestínčanov.

Jednou z očakávaných tém je zastavenie výstavby nepovolených osád na palestínskych územiach, vrátane východného Jeruzalema, o čo v stredu Bush požiadal izraelského premiéra Ehuda Olmerta. Ako povedal Abbásov poradca Nabíl Amr, Palestínčania očakávajú väčšie zapojenie USA do vyjednávaní, vrátane tlaku na Izrael zastaviť osadnícku výstavbu. Plánu podporovaný Američanmi obsahuje požiadavku, aby Izrael zastavil rozširovanie osád. Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová v tejto súvislosti pre izraelský denník uviedla, že Washington je proti rozširovaniu izraelských osád, vrátane výstavby vo východnom Jeruzaleme.

Hizballáh: Návšteva Busha je čiernym dňom

Vodca Hizballáhu šejk Hassan Nasralláh dnes vyhlásil, že návšteva amerického prezidenta Georgea W. Busha na Blízkom východe je čiernym dňom v histórii Arabov a moslimov. Bush podľa Nasralláha zavádza Arabov, keď sa snaží ako ich nepriateľa vykresliť Irán, nie Izrael.

"Musíme zaznamenať, že dnešok je čiernym dňom v histórii arabského regiónu a v histórii nášho arabského a moslimského ľudu," povedal Nasralláh na šiitskom moslimskom zhromaždení, ktorého účastníci kričali "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu".

Libanonské hnutie Hizballáh, ktoré podporujú Irán a Sýria, je zaprisahaným nepriateľom Izraela a nachádza sa na americkom zozname teroristických skupín. Hizballáh v lete 2006 viedol 34-dňovú vojnu s Izraelom a podporuje militantné palestínske skupiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu