Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Grécku vyčíňa vyše 70 lesných požiarov: Evakuovať museli tisíce domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

ATÉNY - Grécko aktuálne sužujú desiatky lesných požiarov, ktorých šíreniu napomáha silný vietor. Úrady nariadili evakuáciu tisícov domov v okolí Atén, informuje agentúra AP.

Najhorší zo 71 požiarov, ktoré vypukli v rôznych častiach Grécka od utorka večera, vyčíňa neďaleko mesta Keratea juhovýchodne od Atén. Zatiaľ z oblasti nehlásili žiadne zranenia a v dôsledku hustého dymu nie je jasný ani rozsah škôd. Plamene sa pre silný vietor stále nedarí dostať pod kontrolu.

Miestne úrady preto nariadili preventívnu evakuáciu okolitých obcí Anavyssos a Palia Fokea, ako aj niekoľkých menších sídel. S plameňmi pri Keratey aktuálne bojuje asi 180 hasičov, ktorým asistuje osem požiarnych vrtuľníkov, päť lietadiel a tiež dobrovoľníci z radov miestneho obyvateľstva. Oheň zasiahol lesné a krovinaté porasty, ale aj olivovníkové plantáže a vinice.

Ďalšie požiare horia na ostrovoch Andros, Thasos na juhu polostrova Peloponéz. Pod kontrolu sa už podarilo dostať plamene neďaleko prímorského letoviska Nea Makri východne od Atén a na Kréte. Lesné požiare sú v Grécku počas suchých a horúcich letných mesiacov pomerne bežným javom. V roku 2018 pri ničivom požiari v Atike zahynulo 102 ľudí.

Viac o téme: EvakuáciaLesný požiarGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu