Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Manfred Weber chce zaradiť na zoznam sankcií EÚ aj Alexandra Lukašenka

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom.
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom. (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

BRUSEL - Európska únia zaradí na sankčný zoznam 31 predstaviteľov Bieloruska vrátane ministra vnútra Jurija Karajeva. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters. Na tomto zozname by sa podľa šéfa Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfreda Webera mal ocitnúť aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

"Európska únia musí uvaliť na Bielorusko sankcie v reakcii na potlačenie opozičných demonštrácií a tieto opatrenia by sa mali zamerať aj na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka," uviedol v stredu Weber pre nemeckú rozhlasovú stanicu ZDF, o čom informovala agentúra Reuters.

Vodca najsilnejšej politickej skupiny v Európskom parlamente spresnil, že EÚ sa musí rýchlo dohodnúť na zozname sankcií, pričom z jeho pohľadu by sa reštrikčné opatrenia v podobe zmrazenia účtov a víz mali týkať aj Lukašenka, ktorý "sponzoruje celý tento systém".

Európski diplomati plánujú uvaliť cielené ekonomické sankcie na 31 bieloruských predstaviteľov v reakcii na udalosti po prezidentských voľbách v Bielorusku, ktoré sa všeobecne považujú za zmanipulované.

Viac o téme: SankcieAlexander LukašenkoManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu