Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Bielorusko je otázkou najvyššieho významu pre Poľsko a Európu, tvrdí poľský premiér

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil v stredu udalosti v Bielorusku za "prelomové" a za "otázku najvyššieho významu" aj pre Poľsko a celú Európu, informovala agentúra PAP. Poľsko má v stredu navštíviť bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Poľský premiér uviedol, že "EÚ musí Bielorusko podporiť". Poľsko má podľa Morawieckeho konkrétny plán na pomoc Bielorusku. V tejto krajine od 9. augusta prebiehajú protesty proti výsledkom parlamentných volieb, v ktorých zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko pred protikandidátkou Cichanovskou.

"Bielorusi neprelomili len svoj vlastný strach, ale ukazujú celej Európe, že chcú patriť do Európy slobodných, demokratických krajín, kde je právny štát," povedal a dodal, že Poľsko pomáha Bielorusku prijímať takéto rozhodnutia.

Morawiecki podľa PAP vysvetlil, že Poľsko umožňuje absolvovať liečbu v poľských nemocniciach Bielorusom, ktorí boli zranení alebo mučení bieloruskými úradmi počas demonštrácií. Jeho krajina takisto poskytuje materiálnu a humanitárnu pomoc, podporuje bieloruskú spoločnosť, študentov - ktorí chcú prísť do Poľska - a šírenie "pravdivých informácií" o tom, čo sa v Bielorusku deje.

Morawiecki povedal, že Bielorusko je takisto záležitosť Európskej únie, ktorá podľa neho musí túto krajinu podporiť. Poľský premiér podľa svojich slov z tohto dôvodu žiadal o mimoriadny summit EÚ, ktorý sa uskutočnil 19. augusta.

Viac o téme: Poľský premiérBieloruskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu