Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Briti pozastavili vývoj vakcíny, na ktorú sa spoliehal celý svet: Tvrdá rana pri testovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

LONDÝN - Britská firma AstraZeneca oznámila, že pozastavila finálnej fáze klinických testov Koronavirové vakcíny, ktorú vyvíja v spolupráci s vedcami z Oxfordskej univerzity, potom, čo sa u jedného z účastníkov prejavili nevysvetlené zdravotné problémy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca spoločnosti Michele Meixellová spresnila, že rozhodnutie bolo urobené dobrovoľne, podľa štandardného postupu, a doplnila, že okolnosti teraz posúdi nezávislá komisia. Klinická štúdia Koronavirové vakcíny vyvíjané AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou sa vykonáva na niekoľkých miestach.

Zdravotné komplikácie sa objavili u účastníka v Spojenom kráľovstve. O aké problémy ide, ani kedy sa prejavili, nie je jasné. Podľa webu Stat News sa však očakáva, že sa účastník štúdie, u ktorého je podozrenie na "vážnu nežiaduce reakciu", zotaví.

Stat News uviedol, že pozastavenie klinických testov malo dopad aj na ďalšie testy spoločnosti AstraZeneca aj na klinické štúdie, ktoré vykonáva iné farmaceutické firmy. AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že "u veľkých štúdií sa môžu prejaviť choroby čisto náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle preskúmať".

Akcie spoločnosti AstraZeneca po zverejnení správy klesli o viac ako osem percent, zatiaľ čo jej konkurenti vo vývoji vakcíny zaznamenali rast. Americká Moderna pripísala štyri percentá, Pfizer menej než percento.

Deväť amerických a európskych vývojárov vakcín sa v utorok zaviazalo, že budú dodržiavať vedecké bezpečnostné štandardy u svojich experimentálnych vakcín. Vyhlásenie bolo vydané vzhľadom k rastúcim obavám z toho, že bezpečnostné štandardy nebudú pri štúdiách vakcín plne dodržiavané v dôsledku politického tlaku na rýchle dodanie vakcíny na trh.

Viac o téme: VakcínaPozastavenieVeľká BritániaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu