Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí v Stredozemné mori vojna? Turecko odštartovalo manévre a Grécko chce zvýšiť výdaje na armádu

Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie. Ankara pohrozila Aténam vojnou.
Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie. Ankara pohrozila Aténam vojnou. (Zdroj: Profimedia)

ANKARA/ATÉNY - Turecká armáda v nedeľu začala na severe Cypru vojenské manévre. Oznámil to na twitteri viceprezident Fuat Oktay. Manévre s názvom Stredomorská búrka sa konajú v Severocyperskej tureckej republike, ktorú svet neuznáva.

Stanica Al-Džazíra, ktorá o začatí manévrov informovala, pripomenula, že sa konajú v čase rastúceho napätia medzi Tureckom a Gréckom spôsobeným ťažobným prieskumom Turecka v morských vodách, na ktoré si robí Grécko nárok.

"Bezpečnostné priority Turecka a Severocyperskej tureckej republiky sú neodcudziteľné rovnako ako je nevyhnutné diplomatické riešenie vo východnom Stredomorí," povedal Oktay.

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že manévre budú trvať do štvrtka a zatiaľ "úspešne" pokračujú.

Na juhu Cypru je Cyperská republika, teda členský štát Európskej únie, na severe potom Severocyperská turecká republika, ktorú Turecko jednostranne vyhlásilo v roku 1983. Roku 1974 Ankara vyslala na Cyprus vojakov v reakcii na pokus nacionalistických cyperských Grékov o prevrat.

Obavy z vojny

Grécko posilní svoju armádu v reakcii na správanie Turecka. Povedal to v pondelok hovorca vlády Stelios Petsas. Podľa neho Turecko takmer denne zostruje výpady proti Grécku a hrozí vojnou. Detaily k zámeru navýšiť bojovú silu Grécka podľa Petsasa oznámi premiér Kyriakos Mitsotakis vo svojom sobotňajšom prejave o stave gréckej ekonomiky.

Grécko-turecké vzťahy sa v posledných týždňoch zostrujú kvôli tureckému ťažobnému prieskumu vo východnom Stredomorí. Vzájomné výpady vyvolávajú obavy z možného otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma členmi Severoatlantickej aliancie, píše agentúra AP.

Grécko chce posilniť vybavenie armády

"Turecko takmer denne rozpútava (nový spor), hrozí vojnou a vydáva voči Grécku provokatívne vyhlásenia. Reagujeme na to politickou aj diplomatickou pripravenosťou a sme odhodlaní urobiť všetko potrebné, aby sme ochránili svoje práva zvrchovaného štátu," povedal Petsas. Dodal, že je Grécko v kontakte "so spriatelenými krajinami, pretože chce posilniť vybavenie armády". Grécko má teraz v úmysle zvýšiť vojenské výdavky aj fondy pre podniky postihnuté v dôsledku pandémie.

Podľa gréckych médií môže byť do posilnenie armády zahrnutý nákup francúzskych stíhacích lietadiel Rafale a najmenej jednej francúzskej vojnovej lode. Petsas upozornil, že má Mitsotakis vo štvrtok rokovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na okraj stretnutí zástupcov stredomorských členských štátov EÚ.

Trikrát na pokraji vojnového konfliktu

Ako píše AP, Grécko a Turecko stáli od 70. rokov na pokraji vojnového konfliktu trikrát, pričom v jednom prípade išlo o spory okolo prieskume v Egejskom mori. Tentoraz sa situácia začala vyhrocovať, keď Turecko poslalo prieskumnú loď v sprievode vojenských plavidiel na skúmanie ropných a plynových ložísk v oblasti medzi Cyprom a gréckou Krétou. Podľa Atén ide o oblasť spadajúca do gréckych vôd. Grécko potom k miestu poslalo svoju vojnovú loď a vyhlásilo armádnu pohotovosť.

Viac o téme: Zemný plynManévreGréckoTureckoCyprusVojna Stredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu