Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novozélandská premiérka pokračuje v kampani: Sľúbila štátny sviatok pre Maoriov

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas prvého dňa svojej volebnej kampane pred parlamentnými voľbami Zobraziť galériu (2)
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas prvého dňa svojej volebnej kampane pred parlamentnými voľbami (Zdroj: TASR/Andrew Warner/Rotorua Post via AP)

WELLINGTON - Novozélandská premiérka od pondelka pokračuje v kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré boli posunuté z dôvodu pandémie, a sľúbila, že maorijský Nový rok vyhlási za štátny sviatok. Informovala o tom agentúra AFP.

Parlamentné voľby na Novom Zélande sa mali pôvodne konať 19. septembra. Ardernová ich však posunula na 17. októbra, aby sa jej vláda mohla sústrediť na zastavenie šírenia nákazy v Aucklande. Úrady v tomto meste 11. augusta zaznamenali štyri prípady nákazy - išlo o prvé potvrdené prípady komunitného prenosu infekcie v krajine po viac ako sto dňoch.

Predvolebnú kampaň minulý mesiac prerušili po tom, keď v Aucklande z dôvodu prepuknutia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 zaviedli opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Ardernová v rámci kampane svojej Strany práce sľúbila, že maorijský Nový rok - Matariki - bude od roku 2022 štátnym sviatkom. Obyvatelia Nového Zélandu podľa jej slov žiadajú, aby sa táto tradícia stala štátnym sviatkom.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

Podpredseda Strany práce Kelvin Davis, ktorý má maorijský pôvod, povedal, že vyhlásenie Matariki za štátny sviatok je "posolstvom pre Maoriov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu. Tí v súčasnosti tvoria menej než 20 percent populácie tohto ostrovného štátu. Strana práce má podľa posledného prieskumu spoločnosti Roy Morgan 48-percentnú podporu.

Druhý politický subjekt v poradí - Národnú stranu Nového Zélandu - by podporilo 28,5 percenta voličov.  Ardernovej strana je hlavným partnerom trojstrannej koaličnej vlády, ale ak si dokáže udržať podporu, akú jej pripisujú prieskumy verejnej mienky, po voľbách by mohla vládnuť aj sama. Podpora Strany práce však po prepuknutí nákazy v Aucklande poklesla.

Viac o téme: KampaňParlamentné voľbyNový ZélandWellingtonJacinda Ardernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu