Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozičného politika v Azerbajdžane odsúdili na štyri roky: Je to vraj paródia spravodlivosti

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BAKU - Súd v Azerbajdžane vo štvrtok odsúdil podpredsedu opozičnej strany Tofiga Jagubla na štyri roky a tri mesiace odňatia slobody za chuligánstvo. Jagublova strana Musavat (Rovnosť) a skupiny pre ľudské práva rozsudok označili ako politicky motivovaný. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na dcéru odsúdeného.

Organizácia Human Rights Watch odsúdila verdikt ako "paródiu spravodlivosti" a vyzvala vládu, aby Jagubla "okamžite oslobodila." Predseda strany Musavat Arif Gadžili uviedol, že "trestné stíhanie Jagubla je pomstou za jeho politické aktivity" a že podčiarkujú "úplný kolaps súdneho systému v Azerbajdžane".

Prokuratúra ho obžalovala z fyzického útoku na manželský pár, s ktorým bol účastníkom dopravnej nehody. Jagublu tvrdí, že konal v sebaobrane. Vo svojej záverečnej výpovedi na súde v stredu obvinil políciu, že sa mu v minulosti vyhrážala zatknutím, ak neprestane kritizovať prezidenta Ilhama Alijeva.

Podpredseda opozičnej strany bol už v roku 2014 odsúdený na päť rokov odňatia slobody, z ktorých si odsedel dva roky. V roku 2016 mu bola udelená amnestia spolu s ďalšími 14 aktivistami a politikmi.

Prezident Alijev krajine vládne od roku 2003, keď na poste vystriedal svojho otca Hejdara Alijeva, bývalého dôstojníka KGB. Akýkoľvek verejný prejav nespokojnosti alebo politického disentu je v Azerbajdžane väčšinou tvrdo potrestaný, píše AFP.

Viac o téme: VäzenieAzerbajdžanBakuTofig JagublaOpozičný politik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu