Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecko si predvolá veľvyslanca Bieloruska, chcú hovoriť o novinárskych akreditáciách

Heiko Maas
Heiko Maas (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

BERLÍN - Nemecko si predvolá bieloruského veľvyslanca po tom, ako Minsk odobral akreditácie zahraničným novinárom podávajúcim správy o protivládnych protestoch v krajine. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP, citujúc vládne zdroje.

"Bieloruský veľvyslanec bude predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí," uviedol daný zdroj. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas už predtým odsúdil opatrenia namierené proti zahraničným médiám ako "neprijateľné".

Bieloruské úrady v sobotu odobrali akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom, pričom niektorých z nich zadržali či vyhostili z krajiny. Podľa úradov prijali bieloruské orgány toto rozhodnutie na základe odporúčaní štátnej protiteroristickej jednotky.

Koľkých novinárov sa toto opatrenie dotklo, neuviedli, avšak odobratie akreditácií potvrdili zamestnanci spravodajského kanálu britskej televízie BBC, rozhlasovej stanice Slobodná Európa, svetových tlačových agentúr AFP, AP a Reuters či nemeckých staníc ARD a Deutsche Welle.

O odoberaní pracovných povolení v Bielorusku rozhoduje komisia pre informačnú bezpečnosť, ktorú tvoria zástupcovia z bieloruskej tajnej služby KGB, ministerstva obrany i vnútra. Masové protesty po bieloruských prezidentských voľbách vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom.

Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 7000 osôb bolo zadržaných. V nedeľu bolo v Minsku zatknutých 140 demonštrantov, uviedla pre tlačovú agentúru TASS hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra.

Viac o téme: NemeckoBieloruskoHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu