Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lesné požiare v Argentíne ničia prírodu: Niekto ich založil úmyselne

V Argentíne vyčíňajú tisícky lesných požiarov Zobraziť galériu (2)
V Argentíne vyčíňajú tisícky lesných požiarov (Zdroj: SITA/AP/Cedar Attanasio)

BUENOS AIRES - V Argentíne vyčíňajú tisícky lesných požiarov. Plamene zachvátili v tejto latinskoamerickej krajine už viac ako 175.000 hektárov lesných porastov a mokradí, uviedla vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov tamojšej vlády.

Väčšina z požiarov horí v delte rieky Paraná a tiež v provinciách Córdoba, Santa Fe, Salta, Jujuy, Tucumán a Chaco, informoval argentínsky denník La Nación. "Ide o úmyselne založené požiare a musíme hľadať zodpovedných," povedal v stredu argentínsky minister životného prostredia Juan Cabandié po prelete ponad Córdobu.

V Argentíne vyčíňajú tisícky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Cedar Attanasio)

Environmentálni aktivisti sa domnievajú, že požiare založili podpaľači v snahe získať tým poľnohospodársky využiteľnú pôdu. Argentínska odnož hnutia Piatky pre budúcnosť vyzvala tamojšiu vládu na prijatie prísnejších opatrení voči podpaľačom a úmyselne zakladaným požiarom.

"Argentína je v plameňoch," napísala organizácia v petícii zverejnenej na internete. "Nemôžeme sa prizerať so založenými rukami ako oheň ničí našu vegetáciu a postihuje ľudí, ktorí tam žijú," uviedla ďalej.

Viac o téme: ŠkodyPlameneúmyselnéArgentínaLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu