Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarská vláda s jasným odkazom: Odmietla nemecké obvinenia z antisemitizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vyhlásila nulovú toleranciu voči antisemitizmu a na rozdiel od iných európskych krajín voči nemu úspešne vystupuje. Uviedla to v pondelok na Facebooku maďarská ministerka spravodlivosti Judith Vargová.

Reagovala tak na minulotýždňové tvrdenia štátneho tajomníka nemeckého rezortu diplomacie pre záležitosti EÚ Michaela Rotha, ktorý Maďarsko obvinil z antisemitizmu. "Prejav nemeckého... štátneho tajomníka je ďalším príkladom používania dvojakého metra a nepodložených obvinení, ktorými sa pokúša - s odvolaním sa na európske hodnoty - vyvinúť nátlak na demokraticky zvolené vlády viacerých európskych krajín, medzi nimi aj na maďarskú," uviedla Vargová.

Podľa jej slov vyjadrenia tohto nemeckého sociálnodemokratického politika ohrozujú vzájomnú dôveru a solidaritu členských krajín EÚ. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si na pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca v Budapešti Johannesa Haindla, aby vysvetlil vyjadrenia Rotha, ktorý minulý piatok (21.8.) pre nemecký internetový portál t-online.de kritizoval Maďarsko a Poľsko za narúšanie demokratickej kultúry a takisto uviedol, že jedným z aspektov, ktorý "viedol k aktivácii článku 7 Zmluvy o EÚ voči Maďarsku bol bujnejúci antisemitizmus v Maďarsku".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v nedeľu (23.8.) ubezpečil, že židovská komunita je v Maďarsku v bezpečí a Rotha vyzval, aby "prestal s nedôstojnými útokmi voči Maďarom". Maďarský premiér Viktor Orbán v uplynulých rokoch rozhneval EÚ svojou antiimigračnou politikou a plagátovou kampaňou maďarskej vlády využívajúcej portrét amerického finančníka Georgea Sorosa. Kritici uviedli, že táto kampaň mala antisemitský podtón. Vláda v Budapešti tieto obvinenia odmietla a Orbán deklaroval nulovú toleranciu voči antisemitizmu.

Viac o téme: AntisemitizmusObvinenie NemeckoMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu