Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Teror na nemeckej diaľnici! FOTO Islamista Sarmad útočil na motorkárov s pokrikom Allahu Akbar

Sarmad Alzubaidi usporiadal hon na motorkárov. Zobraziť galériu (9)
Sarmad Alzubaidi usporiadal hon na motorkárov. (Zdroj: FB/ Sarmad Alzubaidi/ SITA)

BERLÍN - Tridsaťročný Iračan spôsobil v utorok večer na mestskej diaľnici v Berlíne nehody, ktoré boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov islamisticky motivovaným útokom. Uviedol to dnes hovorca nemeckej prokuratúry Martin Steltner. Vyšetrovatelia vychádzajú tiež z toho, že muž, ktorý bol po čine zadržaný, trpí psychickými problémami. Zranenia pri incidente utrpelo šesť ľudí, traja z nich sú vo vážnom stave.

"Podľa doterajších poznatkov to bol islamisticky motivovaný útok," povedal hovorca prokuratúry Steltner, ktorý tiež uviedol, že existujú indície o útočníkových psychických problémoch. Na popoludňajšej tlačovej konferencii potom novinárom povedal, že vyšetrovatelia sa teraz zameriavajú na kontakty, ktoré Iračan udržiaval. 

Iračan spôsobil na berlínskej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/ AP)

"Máme poznatky, ktoré vedú do islamistického prostredia," povedal Steltner. Podrobnosti o možných väzbách na radikálov ale nezmienil. Polícia uviedla, že o možnej Iračanovej príslušnosti k niektorej z teroristických organizácií nemá informácie.

Muž podľa informácií denníka Der Tagesspiegel doposiaľ nebol v bezpečnostných úradoch zaradený ako možný náboženský radikál, polícia ho však mala v evidencii kvôli skorším činom. Ich povaha zatiaľ oznámená nebola.

O islamistickom útoku dnes hovoril aj berlínsky minister vnútra Andreas Geisel. "Nábožensky motivovaný čin nie je vylúčený," povedal.

Kričal "Allah Akbar"

Iračan, ktorý sa podľa nemeckých médií volá Sarmad Alzubaidi, svoj zámer vopred naznačil na facebooku. V príspevku zverejnil fotografie auta, s ktorým potom nehody spôsobil, a tiež sériu náboženských citátov. Použil tiež termín mučeník.

Na mieste zasahovali aj
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Sériu nehôd na mestskej diaľnici A100 muž spôsobil v utorok večer, teraz je vo väzbe. Po nehodách zastavil a na diaľnici položil na strechu svojho auta krabicu, o ktorej tvrdil, že v nej má výbušninu. To sa nakoniec nepreukázalo. "Nikto sa ani nepriblíži, inak zomrie," vyhlasoval muž. Podľa miestnych médií tiež kričal "Alláhu akbar" (arabsky "boh je veľký"), čo Steltner potvrdil.

Teror na nemeckej diaľnici!
Zobraziť galériu (9)

Kvôli riziku, ktorý by krabica mohla predstavovať, nasadila polícia zvláštnu techniku ​​vrátane röntgenu. Polícia následne uviedla, že v nej nebolo nič nebezpečné. Žiadne výbušniny kriminalisti nenašli ani v aute.

Na diaľnici sa tvorili
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Celkovo spôsobil tri nehody vo štvrtiach Wilmersdorf, Schöneberg a Tempelhof. Najvážnejšia zranenia utrpeli dvaja motorkári. Denník Bild napísal, že jeden z motorkárov, hasič vracajúci sa z pracovnej smeny domov, ktorého stroj skončil pod autom Iračana, musel byť na mieste nehody oživovaný.

Vyšetrovatelia zaisťujú stopy.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Steltner k útokom povedal, že Iračan na diaľnici doslova usporiadal hon na motorkárov. Zrazil dvoch a narazil aj do vodiča skútra. Popri tom nabúral aj jedno auto.

Úsek diaľnice A100, ktorá vedie cez metropolu, bol večer niekoľko hodín uzavretý, čo spôsobilo dopravné zápchy. Ešte dnes ráno bola časť diaľnice uzavretá kvôli vyšetrovaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu