Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA uvalili sankcie na správkyňu Hongkongu a desať ďalších predstaviteľov

Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová
Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú a desať ďalších vysokých hongkonských predstaviteľov. Urobili tak v reakcii na zavedenie čínskeho zákona o národnej bezpečnosti pre územie tohto mesta, píše agentúra AFP.

"USA podporujú obyvateľov Hongkongu, a preto využijeme všetky naše možnosti, aby sme sa zamerali na tých, ktorí podrývajú ich autonómiu," povedal americký minister financií Steven Mnuchin vo vyhlásení.

Sankcie boli uvalené aj na komisára hongkonskej polície Chrisa Tanga a súdnu tajomníčku Teresu Chengovú. Tento krok znamená, že budú mať v USA zmrazený všetok majetok a možnosť obchodovať s nimi bude pre amerických občanov výrazne obmedzená.

Minulý mesiac americký prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorý uvaľuje sankcie na čínskych predstaviteľov a inštitúcie zodpovedné za potlačovanie autonómie Hongkongu. Zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní s USA, keďže podľa neho už mesto nie je skutočne nezávislé od Číny. Peking okamžite avizoval, že prijme odvetné opatrenia voči Spojeným štátom.

Viac o téme: SankcieUSACarrie Lamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu