Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Inaugurácia tesného víťaza poľských prezidentských volieb: FOTO Protest opozície v dúhových farbách!

Inaugurácia Andrzeja Dudu v Poľsku. Zobraziť galériu (4)
Inaugurácia Andrzeja Dudu v Poľsku. (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda zložil vo štvrtok v parlamente prísahu a oficiálne sa ujal svojho druhého funkčného obdobia v úrade. Jeho inauguráciu sprevádzali opatrenia na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu, ale aj tiché protesty opozície, informovala agentúra DPA. Opozícia svoju prítomnosť poňala kreatívne a na udalosť prišli v dúhových rúškach, pričom poslankyne boli aj dúhovo zladené, čo sa týka šiat.

V rokovacej sále parlamentu, ktorá počas inaugurácie prezidenta býva tradične plne obsadená zákonodarcami z oboch komôr parlamentu (Senátu i Sejmu) i množstvom návštevníkov, bolo tentoraz veľa prázdnych kresiel. Inauguráciu totiž bojkotovalo mnoho poslancov patriacich k opozičnej aliancii s názvom Občianska koalícia (KO). Strany, z ktorých je KO zložená, tak chceli protestovať proti Dudovým porušovaniam ústavy, napísal na Twitteri Borys Budka, predseda najväčšej z týchto strán - Občianskej platformy (PO).

Inaugurácia tesného víťaza poľských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Dúhová prítomnosť opozície

Na inauguráciu prišli zákonodarcovia z inej opozičnej koalície, Ľavice. V rukách však držali výtlačky poľskej ústavy. Takýmto spôsobom chceli protestovať proti údajnej Dudovej ignorácii ústavy. Na tvárach zároveň mali rúška v dúhových farbách, čím vyjadrovali nesúhlas s nedávnymi nepriateľskými vyjadreniami Dudu voči lesbám, gejom, bisexuálom či transrodovým ľuďom a tiež dočasnému zadržaniu aktivistov z hnutia LGBT.

Tých nakrátko zadržala polícia za to, že na viacero sôch vo verejnom priestore umiestnili minulý týždeň dúhové vlajky. Zákonodarkyne z Ľavice prišli na inauguráciu v pestrofarebných šatách a keď si vedľa seba posadali, vytvorili spoločne dúhu.

Inaugurácia tesného víťaza poľských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Samotný Duda vo svojom inauguračnom prejave vyzval strany, aby aj napriek svojim politickým rozdielom boli jednotné a spolupracovali. "Poľské záležitosti sú pre mňa najdôležitejšie," povedal Duda a v tejto súvislosti označil za svoje priority rodinu, bezpečnosť, zamestnanosť, investície a "dôstojnosť".

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Poľsku konalo 12. júla a Duda v ňom veľmi tesne - ziskom 51,03 percenta hlasov - vyhral nad primátorom Varšavy Rafalom Trzaskowským, ktorému dalo hlas 48,97 percenta voličov, pripomína agentúra PAP.

Inaugurácia tesného víťaza poľských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Staronový poľský prezident vo svojom inauguračnom prejave vyzdvihol tiež vysokú volebnú účasť (68,18 percenta) a zdôraznil, že "moc pochádza z vôle ľudu", ktorú vyjadril vo voľbách. Povedal tiež, že "demokracia v Poľsku je (teraz) silnejšia), než bola kedykoľvek predtým".

Viac o téme: InauguráciaRúškaLGBTIAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu