Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Čechách zabil meningokok 15-ročného chlapca

(Zdroj: BLESK)

TÁBOR - 15-ročný chlapec z Tábora dnes v noci zomrel na meningokokovú meningitídu. Záchranári chlapca previezli do českobudejovickej nemocnice, kde chorobe počas dvoch hodín podľahol.

Hygienici teraz robia opatrenie v chlapcovej rodine a škole, povedal dnes ČTK František Kotrba z Krajskej hygienickej stanice.

"Chlapec bol 3. januára ešte v škole, popoludní mu začalo byť nevoľno a mal zvýšenú teplotu. O 18.30 hod. ho rodičia odviezli k detskému lekárovi, a to už mal horúčku," vysvetlil Kotrba. Pred polnocou zavolali rodičia synovi záchrannú službu a okolo 01.45 hod. chlapec zomrel v českobudějovickej nemocnici. Chlapec mal meningokoka typu B.

"Chlapec prišiel deň predtým do kontaktu s viacerými ľuďmi. Momentálne robíme opatrenie v rodine, ktorá sa lieči antibiotikami, a postarali sme sa aj o triedu, kam chodil," uviedol Kotrba. Dodal, že sledovanie ľudí, s ktorými bol chlapec v kontakte, je zložité kvôli silvestrovským oslavám.

Ľudia sa môžu nechať očkovať proti meningokokovi typu A a C, proti typu B, ktorého výskyt je pomerne častý, vakcína nie je. Ochorenie sa vyskytuje u ľudí v ktoromkoľvek veku, často i u detí do jedného roku. V desatine prípadoch končí ochorenie do niekoľkých hodín alebo dní smrťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu