Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Fidži doposiaľ zaznamenalo len 18 prípadov, krajina hlási prvé úmrtie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUVA - Fidži oznámilo v piatok svoje prvé úmrtie na nový koronavírus, ale predstavitelia zdravotníctva ubezpečili ľudí v ostrovnom štáte v Tichom oceáne, že to nie je predzvesť vypuknutia veľkej nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Minister zdravotníctva Ifereimi Waqainabete uviedol, že obeťou je 66-ročný muž, ktorý mal po návrate z Indie pozitívny test na koronavírus. V Indii podstúpil operáciu kvôli dlhodobému ochoreniu srdca.

"Žiaľ, napriek všetkému úsiliu našich zdravotníckych profesionálov tento džentlmen včera skonal na izolovanom oddelení v nemocnici v meste Lautoka, podľahol komplikáciám spojeným s ochorením COVID-19," povedal minister novinárom.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Dodal, že muž bol jedným z deviatich aktívnych prípadov, ktoré sú v karanténe už od repatriácie z Indie 1. júla. Pred týmto dátumom malo Fidži úspešné štvortýždňové obdobie bez prípadov nákazy koronavírusom a dovtedy dokonca zaznamenalo len 18 infikovaných, ktorí sa všetci vyliečili.

Fidži a ďalšie ostrovné krajiny v Tichom oceáne boli pôvodne pokladané na najnáchylnejšie na koronavírus na svete, pretože majú slabšie vybudované zdravotníctvo a vysokú mieru rizikových ochorení ako cukrovka a srdcové choroby.

Avšak krajiny v tejto oblasti konali rýchlo a urobili drahé rozhodnutie - zatvorili hranice, aby ochránili svoje obyvateľstvo. To ale spôsobilo zastavenie cestovného ruchu, ktorý poháňa ich ekonomiky. Waqainabete zdôraznil, že zosnulý muž a ďalší ôsmi nakazení ľudia zo skupiny navrátenej z Indie mali "nulový kontakt" s bežným obyvateľstvom Fidži.

Minister vyjadril sústrasť rodine muža. "Je to pre nich obrovská tragédia a môžem vám povedať, že naši zamestnanci na ministerstve a v zdravotníckych službách sú touto stratou tiež zdrvení," vyhlásil. Podľa jeho slov je Fidži naďalej odhodlané dopravovať do vlasti svojich občanov a verí v účinnosť zavedeného opatrenia izolovať kohokoľvek spomedzi navrátilcov.

Viac o téme: PandémiaFidžiKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu