Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dlho nevydržalo: Prímerie vstúpilo do platnosti, Kyjev obvinil ruských žoldnierov z jeho porušovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vitali Komar)

KYJEV - Na fronte medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny začalo platiť nové prímerie. Ukrajinská armáda však obvinila "ruských žoldnierov", že po polnoci ostreľovali ukrajinských námorných pešiakov ručnými zbraňami, velkorážnými guľometmi a protitankovými granátometmi. Uviedla to agentúra Interfax-Ukrajina. Separatisti to podľa ruskej tlačovej agentúry TASS popreli.

"Situácia na frontovej línii je stabilná a pod kontrolou," uistil veliteľ ukrajinských síl, generálporučík Volodymyr Kravčenko. Asi dvadsať minútové ostreľovanie si podľa neho nevyžiadalo žiadne straty a ukrajinské jednotky "zatiaľ mlčia", teda tentokrát neodpovedali na nočné ostreľovanie odvetnou paľbou. Nepriateľ podľa neho tiež o deviatej ráno na inom úseku frontu vypálil tri výstrely z granátometov, nabitých protipechotnými mínami.

"Nikto nemôže zakázať vojakom, aby sa bránili v prípade jasnej agresie. To zaručuje medzinárodné právo," povedal generál. Varoval, že ak protivník poruší prímerie a ohrozí životy vojakov, odpoveď ukrajinských síl bude okamžitá a rozhodná. "Skutočne túžime po mieri, ale nech si našu mierumilovnosť nepriateľ nepletie so slabosťou," vyhlásil.

"Toto vyhlásenie sa javí ako ďalšia informačná provokácia ukrajinskej strany, ktorá má destabilizovať situáciu. Jednotky (separatistov) prísne dodržiavajú prijaté záväzky," uistili povstalci z Donecka podľa agentúry TASS. Vyhlásenie má podľa nich len "ospravedlniť ukrajinskú agresiu".

Nepokoje na Ukrajine

Ešte pred vstupom nového prímeria do platnosti sa strieľalo aj v nedeľu. "Ruskí žoldnieri počas nedele trinásťkrát strieľali po ukrajinských pozíciách, jeden vojak bol zranený," citovala agentúra Interfax-Ukrajina z dnešného ukrajinského armádneho komuniké. Podľa neho separatisti k ostreľovaniu ukrajinských pozícií okrem ručných zbraní použili aj mínomety, vypálili tri strely kalibru 122 milimetrov a pokúsili sa zamínovať ukrajinské pozície v jednej dedine za pomoci granátometov, z ktorých je možné okrem protitankových striel vystreľovať aj protipechotné míny POM-2.

Dlho nevydržalo: Prímerie vstúpilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Tie sú ale podľa vyhlásenia "zakázané tzv. Ottawským dohovorom (o zákaze používania, skladovania, výroby a premiestňovania protipechotných mín a o ich zničení) a vyrábané výlučne v Rusku". Ranený vojak je podľa lekárov v uspokojivom stave.

Kyjev obviňuje Rusko z vojenskej podpory separatistov, čo Moskva popiera. Ukrajinské úrady a médiá bežne označujú nepriateľských vojakov za "ruských žoldnierov" a "okupantov". Konflikt si od jari 2014 vyžiadal viac ako 13.000 mŕtvych.

Viac o téme: PrímerieUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu