Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spojené štáty sa znova pustili do kritiky Ruska: Prekáža im ich prítomnosť v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

WASHINGTON - Americká armáda obvinila Rusko z poskytovania zbraní a bojovníkov Líbyi v úsilí zabezpečiť si oporný bod v tejto severoafrickej krajine.

Najnovšie tvrdenie Velenia Spojených štátov pre Afriku (AFRICOM) proti Rusku prichádza v čase, keď medzi líbyjskými konkurenčnými tábormi hrozí potenciálne krvavá bitka o strategicky významné pobrežné mesto Syrta. Pentagón zverejnil fotografie, ktoré podľa neho dokazujú, že Rusko pokračuje v poskytovaní zásob a vybavenia takzvanej Wagnerovej skupine - ruskej súkromnej polovojenskej organizácii.

Podľa amerického rezortu obrany ruské vojenské lietadlá zásobujú bojovníkov Wagnerovej skupiny a ich stúpencov protivzdušnou výzbrojou, nákladnými a obrnenými vozidlami, ako aj bojovými stíhacími lietadlami. Americká armáda v júli vyhlásila, že Wagnerova skupina umiestnila v líbyjskom hlavnom meste Tripolis a jeho okolí nášľapné míny a improvizované výbušné zariadenia. Rusko používa Wagnerovu skupinu "ako svojho zástupcu v Líbyi na zabezpečenie si dlhodobej prítomnosti v oblasti Stredozemného mora", tvrdí AFRICOM, z vyhlásenia ktorého v noci na sobotu citovala stanica Slobodná Európa.

Rusko, najmä prostredníctvom Wagnerovej skupiny, podporuje na východe krajiny samozvanú Líbyjskú národnú armádu (LNA) veliteľa Chalífu Haftara v boji proti Vláde národnej jednoty (GNA), ktorá je uznaná Organizáciou Spojených národov (OSN). Haftarove sily majú podporu aj Francúzska, Egypta a Spojených arabských emirátov.

Turecko, ktoré vyslalo do Líbye svojich vojakov, drony, ako aj sýrskych povstaleckých žoldnierov, podporuje vládu v Tripolise - robí tak i Katar a Taliansko. Januárová intervencia Ankary v Líbyi obrátila vývoj situácie tým, že oslabila Haftarovu ofenzívu proti Tripolisu. Bitka o Syrtu by mohla rozpútať priamy konflikt medzi Tureckom - členom Severoatlantickej aliancie - a spojencami USA v regióne. Spojené štáty podporujú prímerie, ktoré má viesť k politickému riešeniu.

Viac o téme: ZbraneRuskoUSALíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu