Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlé správy prichádzajú aj z Belgicka: KORONAVÍRUSU podľahlo len trojročné dievčatko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Daina Le Hardic, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Najmladšou známou obeťou koronavírusu SARS-CoV-2 v Belgicku sa tento týždeň stalo trojročné dievčatko. Informovali o tom v piatok belgické úrady s tým, že toto batoľa sa predtým liečilo aj na iné ochorenia.

Takisto uviedli, že medzi obeťami z tohto týždňa je aj 18-ročná osoba. V súvislosti s dievčatkom hovorca belgickej sanitárnej služby Boudewijn Catry na brífingu konštatoval, že úmrtie na infekčnú chorobu COVID-19 v takom nízkom veku je zriedkavá, ale aj vďaka takýmto prípadom je jasné, že pred týmto vysoko nákazlivým ochorením "nie je nikto imúnny". Dodal, že až 85 percent novo diagnistikovaných prípadov nákazy koronavírusom tvoria ľudia vo veku menej ako 60 rokov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Belgicko, ktoré bolo prvou vlnou pandémie postihnuté veľmi tvrdo, momentálne zápasí s prudkým nárastom počtu nakazených — v priebehu jedného týždňa zaznamenali až ich 91-percentný nárast. Stúpli aj počty hospitalizovaných i nových úmrtí. V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu alebo ho spomaliť belgické úrady nariadili nosenie rúšok alebo masiek na všetkých miestach, kde je vysoká koncentrácia ľudí. Ochrana horných dýchacích ciest je povinná na vonkajších trhoviskách a v rušných nákupných centrách.

Premiérka Sophie Wilmesová vydala nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti 25. júla, zároveň odložila plány na ďalšie uvoľňovanie protipandemických obmedzení plánovaných na august. Belgicko zaznamenáva nárast prípadov nákazy odvtedy, ako začalo uvoľňovať mnohé prísne karanténne opatrenia. Rúška už boli povinné v obchodoch, v kinách, múzeách a modlitebniach, občania museli obmedziť svoje sociálne kontakty na maximálne 15 ľudí týždenne.

Wilmesová upozornila, že je dôležité dodržiavať tieto pravidlá ešte svedomitejšie. Hovorca Catry na margo týchto opatrení uviedol, že voči najnovšiemu vývoju, ktorý možno charakterizovať ako efekt snehovej gule, treba prijať opatrenia, aby neprerástol do "lavíny" nových prípadov.

Viac o téme: ObeteOchorenieBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu