Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce čísla nákazy po odviazanej párty v pražskom klube: Viac ako sto infikovaných

V pražskom klube sa rozšírila koronavírusová nákaza.
V pražskom klube sa rozšírila koronavírusová nákaza. (Zdroj: Facebook/ Techtle Mechtle)

PRAHA - V súvislosti s ohniskom šírenia covidu-19 v pražskom nočnom klube Techtle Mechtle pražskí hygienici evidujú 109 nakazených. Predpokladajú, že ešte pribudnú ďalší. Vo štvrtok bolo v súvislosti s ohniskom v karanténe 270 ľudí, počet sa bude tiež ďalej zvyšovať spolu s ďalšími nakazenými. Novinárom to dnes povedala šéfka pražských hygienikov Zdeňka Jágrová. Ešte vo štvrtok popoludní hygienici hlásili v súvislosti s klubom 98 prípadov. Jágrová predtým uviedla, že na večierku bolo vyše sto návštevníkov, ktorí nemali rúška a pili drinky jednou slamkou.

"Je to skupina mladých ľudí, ktorí sa tam stretli, a pretože všetci majú veľa aktivít a veľa kontaktov, tak k dnešnému dňu stúpol počet hlásených ochorení na 109. Počítame, že ešte to nie je konečný počet a že budeme ešte ten ďalší týždeň vyhľadávať jednotlivcov," povedala hygienička.

Mierny priebeh ochorenia

Dodala, že ľudia by mali dodržiavať základné zásady zdravotnej ochrany, najmä na hromadných akciách. V hudobných klubov, ako Techtle Mechtle, je podľa nej riziko zvýšené tým, že pre zrozumiteľnú komunikáciu je nutné kričať, čo prispieva k väčšej produkcii kvapôčok a ľahšiemu šíreniu vírusu. "Chceme, aby sa mladí ľudia bavili, ale nech sa bavia vonku," povedala.

Všetci chorí, ktorí sa v klube nakazili, majú podľa hygienikov mierny priebeh ochorenia. Nočný klub je podľa Jágrovej v súčasnosti uzavretý kvôli dezinfekcii. Bola tiež znížená kapacita návštevníkov, aby bola zaistená riadna funkcia klimatizácie. Hygienici nezistili dôvod k uzavretiu klubu. Jágrová už v stredu uviedla, že viac ako 50 ľudí sa nakazilo priamo v klube, ďalší nakazení sú ich rodinní príslušníci a blízki. Podľa médií sú medzi nakazenými aj futbalisti a florbalisti z niekoľkých športových klubov.

Pribudlo 52 prípadov

Podľa údajov hygienikov vo štvrtok v Prahe za 24 hodín pribudlo 52 nových prípadov koronavírusu, čo bol najväčší prírastok v metropole od prvej polovice apríla. Za nárastom je okrem iného práve ohnisko v nočnom klube. Od začiatku epidémie sa podľa hygienikov v metropole nakazilo 2743 ľudí. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) vo štvrtok v reakcii na rastúci počet nakazených nielen v Prahe povedal, že od polnoci z dneška na sobotu bude povinné nosiť rúška na vnútorných hromadných akciách nad 100 osôb a od pondelka bude obmedzená kapacita týchto akcií na 500 osôb, zatiaľ čo teraz je 1000 ľudí. V metropole bude navyše od pondelka povinnosť nosiť rúška nielen v nemocniciach, ale aj v lekárňach a čakárňach lekárov.

 

Viac o téme: FutbalistiSlamkaKlubKoronavírusTechtle Mechtle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu