Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teherán pripúšťa, že za počítačovými útokmi v Iráne môžu byť iné štáty

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani (Zdroj: TASR/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničia vo štvrtok pripustilo, že za nedávnymi počítačovými útokmi na iránske zariadenia mohli byť iné štáty. Rezort však súčasne odmietol, že by tieto štáty mali podiel na nedávnej sérii požiarov a výbuchov na vojenských a iných zariadeniach v Iráne.

Od druhej polovice júna bolo v Iráne hlásených niekoľko požiarov alebo výbuchov na vojenských, priemyselných a jadrových zariadeniach, ako v ropných rafinériách, elektrárňach, továrňach či prevádzkach.

Kým nedávna krízová situácia v podzemnom jadrovom zariadení pri meste Natanz bola úradmi objasnená ako požiar, iné incidenty zostávajú nevysvetlené. "Na infraštruktúre krajiny sú denne (podniknuté) tisíce kybernetických útokov - to nie je nič nové. Väčšina z nich je odrazená našimi obrannými systémami," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Musáví.

Dodal, že v posledných mesiacoch došlo k niekoľkým kybernetickým útokom väčšieho rozsahu. Technickými a forenznými analýzami boli identifikované "vlády alebo skupiny", ktoré za útokmi boli, uviedol hovorca bez toho, aby ich špecifikoval.

Musáví tiež pripomenul, že požiare v lesoch, rafinériách a na iných miestach sú v lete bežným javom. Agentúra Reuters citovala jednu zo správ iránskej tlačovej agentúry IRNA z júla tohto roku, v ktorej sa jej autor venoval možnosti, že nedávne incidenty boli sabotážnymi akciami spáchanými nepriateľmi Iránu, za ktorých sú Teheránom považovaní Izrael a Spojené štáty. Autor správy však tieto krajiny z daných incidentov priamo neobvinil.

Viac o téme: IránTeheránPočiítačový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu