Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší diplomatický škandál: Rusi sa pokúsili ukradnúť informácie o vakcíne na koronavírus

Ruskí hackeri sa mali pokúsiť ukradnúť informácie o výskume vakcíny. Zobraziť galériu (2)
Ruskí hackeri sa mali pokúsiť ukradnúť informácie o výskume vakcíny. (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit, File)

LONDÝN - Celý svet intenzívne hľadá prostriedok na ochranu pred korónavírusom. Podľa Veľkej Británie, USA a Kanady Rusko sa v súčasnosti snaží ukradnúť informácie od vedcov, ktorí pracujú na vakcíne Covid-19.

Tieto tri krajiny vo štvrtok uviedli, že hekerská skupina APT29, známa tiež ako "Cozy Bear"- a údajne súčasť ruskej tajnej služby - útočí na akademické a farmaceutické výskumné organizácie zapojené do vývoja korónavírusových vakcín.

Podľa spravodajských služieb sú prebiehajúce útoky pokusom o ukradnutie duševného vlastníctva. Priemyselná špionáž! Hovorí sa, že neexistuje žiadny pokus sabotovať výskum. V informáciách sa hovorí, že nejde o žiadny pokus sabotovať výskum.

"Je úplne neprijateľné, aby sa ruské spravodajské agentúry zamerali na tých, ktorí bojujú proti pandémii koronavírusu,“ uviedol nemecký minister zahraničia Dominic Raab. "Zatiaľ čo iní bezohľadne sledujú svoje sebecké záujmy, Británia a jej spojenci naďalej tvrdo pracujú na nájdení očkovacej látky a ochrane globálneho zdravia."

Informácie o hekerskom útoku prinieslo na svetlo Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť Spojeného kráľovstva v koordinácii so Spojenými štátmi a Kanadou.

 Podľa vlády USA bola skupina „Cozy Bear“ tiež lídrom v kauze krádeží e-mailov pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Podľa britských predstaviteľov zatiaľ nie je jasné, či v tomto prípade boli informácie skutočne ukradnuté - a či o tom vedel ruský prezident Vladimir Putin. 

Rusko o skupine Cozy Bear nevie absolútne nič

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Rusko nemá nič spoločné s hackerskou skupinou, ktorá je podľa britských úradov zodpovedná za kybernetické útoky v Británii. Informovala o tom agentúra TASS.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nevieme, kto sa pokúsil uskutočniť hackerské útoky v Spojenom kráľovstve, ale Rusko s tým určite nemá nič spoločné. My sami neustále čelíme pokusom o kybernetické útoky na naše počítačové databázy... Naše inštitúcie neustále pracujú na tom, aby takýmto útokom zabraňovali, ide o spoločný problém. Dôrazne odmietame nepodložené obvinenia, ktoré sú proti nám vznášané," povedal Peskov.

Na otázku, či je hackerská skupina Cozy Bear napojená na ruské tajné služby, Peskov odpovedal: "O tejto skupine ani o tom, na koho je napojená, nevieme absolútne nič."

Viac o téme: VýskumKrádežVakcínaHackeriRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu