Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS sa ďalej rýchlo šíri: USA opäť prekonali rekord v počte nových prípadov infekcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

WASHINGTON - Spojené štáty zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov infekcie novým koronavírusom od vypuknutia epidémie v januári. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 67.417 infikovaných, čím bol prekonaný rekord z 10. júla, keď bolo zaznamenaných 66.627 nakazených. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

V USA bol prvý prípad ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS CoV-2, zaznamenaný 21. januára. Z priebežne aktualizovanej bilancie tejto univerzity vyplýva, že celkový počet nakazených medzitým dosiahol viac ako 3,4 milióna a počet úmrtí je viac ako 136.000. USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i úmrtí.

Situácia sa môže zhoršiť

Denné počty úmrtí spájaných s chorobou COVID-19 budú v Spojených štátoch najbližšie tri týždne narastať a v prvej polovici augusta sa budú pohybovať okolo 1000. Po najnovšej aktualizácii to uvádza ostro sledovaný model Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia Washingtonskej univerzity. Jeho autori vo svetle nepriaznivého vývoja zvýšili očakávanú súhrnnú bilanciu epidémie, k 1. novembru sa podľa nich vyšplhá na 224.000 mŕtvych.

Dnes počet nahlásených obetí v USA prekročil 136.000. Podľa denníka The New York Times ich v utorok pribudlo 954 a priemerný prírastok z posledného týždňa tak zostal ľahko nad 700 úmrtiami denne. Trend sa v tomto smere mierne zhoršil po troch týždňoch nepriaznivého vývoja štatistiky potvrdených prípadov infekcie, naďalej však zostáva výrazne pod úrovňou z apríla a začiatkom mája.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa aktuálneho modelovania Ihme bude krivka znázorňujúca vývoj bilancie obetí ešte asi tri týždne stúpať a celkový počet úmrtí pripisovaných ochoreniu COVID-19 tak do konca mesiaca prekoná 150.000. Za ďalšie tri mesiace má narásť o ďalších viac ako 70.000. Oproti odhadu z minulého týždňa sa predpoveď pre začiatok novembra zvýšila o približne 16.000 mŕtvych.

"Toto zvýšenie našej predpovede je spôsobené veľkým nárastom známych chorôb na Floride, v Texase, v Arizone a v Kalifornii," povedal šéf Ihme Chris Murray. Jeho tím zároveň odhaduje, že keby 95 percent Američanov na verejnosti neustále nosilo rúška, bilancia obetí by mohla byť na začiatku novembra o 40.000 nižšia ako uvedené číslo.

KORONAVÍRUS sa ďalej rýchlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Model Ihme podľa agentúry Reuters pozorne sledujú americkí zdravotnícki činitelia, pričom na jar sa naň odvolával aj Biely dom. V posledných týždňoch sa ukazuje, že skoršie predpovede akademikov boli skôr optimistické: Na začiatku mája predstavoval odhad spojený s dátumom 4. augusta 134.000 mŕtvych.

Americká bilancia epidémie je zďaleka najvyššia na svete a už prekročila všetky odhady, ktoré na jar uvádzal americký prezident Donald Trump. V apríli napríklad povedal, že počet úmrtí spôsobených koronavírusom v USA nebude vyšší ako 100.000. Epidemiológ a člen krízového štábu Bieleho domu Anthony Fauci však už na konci marca varoval, že bilancia by mohla vystúpiť aj na 200.000 mŕtvych.

Viac o téme: USAKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu