Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Francúzsky najvyšší súd hrozí vláde vysokými pokutami: Dôvodom je znečistené ovzdušie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Francúzsky najvyšší správny súd nariadil v piatok vláde, aby podnikla konkrétne opatrenia na zníženie znečistenia ovzdušia v niekoľkých veľkých a malých mestách. Inak jej hrozí pokuta desať miliónov eur každých šesť mesiacov až do splnenia požiadavky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Spomínaný správny súd, Štátna rada, v oznámení uviedol, že suma je najvyššia, akú kedy uložil "štátu a zaviazal ho, aby do praxe zaviedol verdikt francúzskeho správneho súdnictva". Súd pred troma rokmi rozhodol, že štát neplní svoje záväzky znížiť v 13 regiónoch množstvo jedovatého plynu oxidu dusičitého a častíc PM10, ktoré vyplývajú z limitov stanovených Európskou úniou v roku 2008.

Niekoľko mimovládnych organizácií, vrátane Priateľov Zeme, však neskôr podalo žaloby a vyzvalo súd, aby donútil vládu urobiť ďalšie nápravné kroky. Štátna rada v piatok vyhlásila, že v roku 2019 boli úrovne znečistenia ovzdušia stále príliš vysoké v ôsmich regiónoch, vrátane Paríža, Toulouse, Štrasburgu a Marseille.

"Nemožno tvrdiť, že štát podnikol dostatočné opatrenia, ktorými by plnil svoje záväzky," uviedol súd. Dodal, že pokuta odráža závažnosť ohrozenia verejného zdravia, ktoré vedie vo Francúzsku k približne 50.000 predčasným úmrtiam každý rok. Suma získaná z pokuty môže byť rozdelená medzi žalujúce strany, ako aj medzi ďalšie nezávislé orgány či aktivistov pracujúcich na znížení znečistenia ovzdušia.

Viac o téme: PokutySúd FrancúzskoParížZnečistené ovzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu