Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontroverzná premena Hagie Sofie na mešitu: Súd zrušil jej štatút múzea

Žena si fotí múzeum, bývalú byzantskú baziliku Hagia Sofia Zobraziť galériu (4)
Žena si fotí múzeum, bývalú byzantskú baziliku Hagia Sofia (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

PARÍŽ - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok varovala Turecko pred premenou múzea byzantskej éry v Istanbule na mešitu a pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia vyzvala na dialóg. Informovala o tom agentúra AFP.

Aktualizované 15:27 - Turecký správny súd anuloval v piatok nariadenie z roku 1934, na základe ktorého sa byzantská bazilika Hagia Sofia v Istanbule stala múzeom. Informovala o tom agentúra DPA.

Múzeom je bývalá byzantská bazilika Hagia Sofia (Chrám Božej múdrosti), ktorá sa nachádza v Istanbule, je v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v Turecku. Hovorkyňa UNESCO v tejto súvislosti Turecko upozornila, že "tento zápis znamená aj množstvo záväzkov a právnych povinností," uviedla hovorkyňa UNESCO.

Z týchto záväzkov vyplýva, že štát musí zabezpečiť, aby žiadna zmena neovplyvnila výnimočnú univerzálnu hodnotu majetku zapísaného do zoznamu UNESCO na jeho území, uviedla hovorkyňa. Upozornila tiež, že akákoľvek zmena si vyžaduje predchádzajúce oznámenie vedeniu UNESCO a prípadné preskúmanie jeho Výborom pre svetové dedičstvo. Hovorkyňa pripomenula, že Hagia Sofia bola do zoznamu zapísaná ako múzeum. Dodala, že tento fakt vedenie UNESCO opakovane Turecku pripomínalo.

Kontroverzná premena Hagie Sofie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Život)

Rozhodnutie má padnúť už dnes

"Vyzývame turecké orgány, aby začali dialóg pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia, ktoré by mohlo oslabiť univerzálnu hodnotu lokality," uviedla hovorkyňa. Dodala, že UNESCO tlmočilo tento postoj vo štvrtok aj tureckému veľvyslancovi pri UNESCO. Podnetom, ktorý má viesť k premene pravoslávneho chrámu Hagia Sofia na mešitu, sa v poslednom období zaoberá najvyšší správny súd Turecka - Štátna rada. Podnet podala turecká mimovládna organizácia a podporil ho aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rozhodnutie v tejto záležitosti by malo padnúť práve tento piatok.

Táto bývalá bazilika, v ktorej boli korunovaní byzantskí cisári, bola postavená v 6. storočí n.l. pri vstupe do Bosporskej úžiny a prírodného prístavu Zlatý roh. Mešitou sa stala v 15. storočí, po dobytí Konštantínopolu osmanskými Turkami v roku 1453. Ako múzeum začala budova slúžiť v 30. rokoch 20. storočia, za vlády Mustafu Kemala Atatürka, ktorý bol zakladateľom sekulárneho moderného tureckého štátu.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

Vlna odporu

Prezident Erdogan, ktorý sa od svojho nástupu k moci posunul k náboženskému konzervativizmu a politickému islamu, uviedol, že premena Hagie Sofie na múzeum bola "veľkou chybou". Snahy zmeniť múzeum na mešitu vyvolali veľkú nevôľu v kresťanskom svete, najmä pravoslávnom.

Napätie nastalo v prvom rade vo vzťahoch medzi Tureckom a Gréckom, ktoré sú historickými nepriateľmi a neistými spojencami v rámci NATO. Kauza Hagie Sofie sa však stala diskutovanou témou aj medzi Tureckom s Ruskom, ktoré je v posledných rokoch čoraz významnejším partnerom vlády v Ankare. Aj Moskva však Turecko vyzvala, aby status súčasnej katedrály nemenilo.

Erdogan oznámil, že Hagia Sofia sa opäť zmení na mešitu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že byzantská bazilika Hagia Sofia v Istanbule sa opäť stane mešitou. Informovala o tom agentúra AFP. Do správy ju dostane Riaditeľstvo pre náboženské záležitosti (Diyanet).

Vyhlásenie prichádza po tom, čo turecký najvyšší správny súd anuloval nariadenie z roku 1934, na základe ktorého sa Hagia Sofia stala múzeom.

Kontroverzná premena Hagie Sofie
Zobraziť galériu (4)

Grécko: Je to provokácia pre celý civilizovaný svet

Rozhodnutie Turecka o premene bývalého byzantského chrámu Hagia Sofia v Istanbule na mešitu je "otvorenou provokáciou pre celý civilizovaný svet", vyhlásilo v piatok Grécko.

Ako uviedla grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová, "nacionalizmus, ktorý prejavil (turecký) prezident (Recep Tayyip) Erdogan, vracia jeho krajinu späť o šesť storočí". Podľa agentúry AFP Mendoniová vyhlásila, že rozsudok súdu "absolútne potvrdzuje, že v Turecku neexistuje nezávislá spravodlivosť".

Prvé moslimské modlitby v Hagii Sofii budú 24. júla

Prvé moslimské modlitby v priestoroch bývalého byzantského chrámu Hagia Sofia v Istanbule budú 24. júla. Oznámil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, brány budú otvorené aj pre nemoslimov.

"Ak Boh dá, piatkové modlitby budú 24. júla a opäť otvoríme Hagiu Sophiu pre bohoslužby... Rovnako ako všetky naše mešity aj brány Hagie Sofie budú široko otvorené pre miestnych obyvateľov a cudzincov, moslimov a nemoslimov," povedal podľa agentúry AFP Erdogan.

Viac o téme: MešitaTureckoIstanbulUNESCOHagia Sofia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu