Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemeckom otriasa škandál! Špión priamo u Merkelovej: Mal pracovať pre tajné služby

Blízky spolupracovník Angely Merkelovej mal byť špión. Zobraziť galériu (2)
Blízky spolupracovník Angely Merkelovej mal byť špión. (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

BERLÍN - V Nemecku v týchto dňoch vyvolal rozruch prípad špionáže v spolkovej vláde. Podozrivým je dlhoročný zamestnanec Steffena Seiberta, hovorcu kancelárky Angely Merkelovej, ktorý mal roky pracovať pre egyptské tajné služby.

Ako vo štvrtok večer informoval na svojom webe nemecký Bild, mal byť údajný agent zamestnancom tlačového a informačného úradu nemeckej spolkovej vlády.

Prípad vyplával na povrch už v decembri 2019

Spolkový kriminálny úrad (BKA) decembri 2019 vykonal proti mužovi exekutívne opatrenia na základe nariadenia generálneho prokurátora, píše sa v ústavnej bezpečnostnej správe, ktorú predstavili vo štvrtok v Berlíne. Vyšetrovanie muža stále pokračuje.

Generálny prokurátor Bildu potvrdil, že muž bol vyšetrovaný pre podozrenie, že je agentom. Podľa týchto informácií ide o zamestnanca služieb pre návštevy a jeho priestory prehľadali. Muž mal byť stredne vysoký úradník.

Na archívnej snímke z 27. mája 2020 nemecká kancelárka Angela Merkelová a hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert prichádzajú na tlačovú konferenciu v Berlíne.
Zobraziť galériu (2)
Na archívnej snímke z 27. mája 2020 nemecká kancelárka Angela Merkelová a hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert prichádzajú na tlačovú konferenciu v Berlíne.  (Zdroj: TASR/ AP )

Tlačové oddelenie sa nechcelo vyjadriť

Spolkový tlačový úrad sa odmietol k prípadu vyjadriť. "Nevyjadríme sa ani k prebiehajúcemu vyšetrovaniu, ani k personálnym záležitostiam," odpovedal oslovený hovorca.

Ťažiskom aktivít egyptských tajných služieb v Nemeckú je získavanie informácií o v Nemecku žijúcej opozícii, uviedol Spolkový úrad na ochranu ústavy vo svojej výročnej správe za rok 2019. Stredobodom záujmu sú najmä predstavitelia Moslimského bratstva.

Aj členovia kresťanských koptských spoločností sa mohli dostať do hľadáčika egyptských tajných služieb. Podľa niektorých náznakov sa Egypt snažil prilákať krajanov žijúcich v Nemecku na spravodajské účely, hovorí sa tiež v správe.

V Nemecku pôsobia dve zložky egyptských tajných služieb: General Intelligence Service (GIS) a National Security Service (NSS).

Viac o téme: AgentŠpiónTajné službyNemeckoEgyptSteffen Seibert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu