Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EP sa musí postaviť proti erózii slobody a demokracie v Hongkongu, tvrdí predseda Sassoli

David Sassoli
David Sassoli (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Situácia, ktorá nastala v Hongkongu po prijatí čínskeho zákona o národnej bezpečnosti predstavuje mimoriadne znepokojujúci vývoj. Na práve prebiehajúcej plenárnej schôdzi Európskeho parlamentu (EP) to vo štvrtok vyhlásil jeho predseda David Sassoli.

Poslancom pripomenul, že nový čínsky zákon týkajúci sa Hongkongu nadobudol účinnosť minulý týždeň. "Situácia sa stáva čoraz dramatickejšou a každý ďalší deň prináša správy o ďalších uväzneniach, zatknutiach a násilí. Už neexistuje sloboda zhromažďovania alebo prejavu a dokonca aj knižnice a školy boli zatvorené. Je to mimoriadne znepokojujúci vývoj," opísal situáciu šéf EP.

Podľa jeho slov treba obdivovať odvahu a odhodlanie občanov Hongkongu, z ktorých mnohí riskujú svoju osobnú slobodu pri obrane otvorenej, slobodnej a demokratickej spoločnosti. Upozornil, že tomu, čo bolo kedysi demokratickou realitou, v ktorej vláda zákona, základné slobody a vysoký stupeň autonómie boli súčasťou každodenného života, teraz hrozí zánik.

"Ako poslanci Európskeho parlamentu musíme ukázať solidaritu a postaviť sa proti erózii slobody a rastúcemu autoritárstvu, ktorého sme svedkami. Domnievam sa, že vyjadrujem pocity všetkých svojich kolegov v naliehaní na príslušné orgány, aby dodržiavali medzinárodné záväzky a základné slobody," uviedol Sassoli vo svojom prejave.

Europarlament vyzval Japonsko, aby riešilo jednostranné únosy detí zo zmiešaných párov

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali uznesenie o únosoch detí medzinárodne zmiešaných párov ich japonskými rodičmi, ku ktorým dochádza po rozvode alebo odlúčení rodičov. Europarlament zároveň vyzval Japonsko, aby dodržiavalo medzinárodné právo. Uznesenie, za ktoré v stredu hlasovalo 686 poslancov, jeden bol proti a ôsmi sa zdržali hlasovania, vyjadruje znepokojenie zákonodarného zboru Európskej únie nad "veľkým počtom" prípadov, keď deti unesú ich japonskí rodičia.

Europarlament upozornil, že rodičia, ktorí sú občanmi krajín Európskej únie, sa po rozvode alebo odlúčení od svojich japonských manželov alebo manželiek niekedy celé roky snažia vidieť alebo získať do opatery deti, s ktorými ich japonský partner opustil spoločnú domácnosť. Japonský zákon o rodine totiž neuznáva zdieľanú rodičovskú právomoc.

V uznesení sa uvádza, že EP ľutuje skutočnosť, že jeden zo strategických partnerov Európskej únie nedodržiava medzinárodné pravidlá týkajúce sa únosov detí. Poslanci preto vyzvali zodpovedné japonské orgány, aby presadzovali medzinárodné pravidlá na ochranu detí a aby zaviedli zmeny vo svojom právnom systéme s cieľom umožniť spoločné opatrovníctvo detí z rozpadnutých rodín.

Japonsko by okrem toho malo rešpektovať a presadzovať rozhodnutia vnútroštátnych a zahraničných súdov o návrate dieťaťa a o právach na kontakty s deťmi po ukončení vzťahov medzi rodičmi. Poslanci vyzvali japonskú vládu, aby vykonala potrebné zmeny v právnom poriadku, ktoré umožnia spoločné opatrovníctvo detí. Podľa odkazu europoslancov prvoradým záujmom musí byť ochrana najlepších záujmov dieťaťa a prípady únosov sa musia riešiť rýchlo, aby sa predišlo ich dlhodobým nepriaznivým následkom na dieťa.

Viac o téme: SlobodaDemokraciaEurópsky parlamentHongkongEróziaDavid Sassoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu