Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Korčok a Bartolo zhodnotili pozitívne vzťahy medzi Slovenskom a Maltou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) vo štvrtok rokoval s maltským rezortným kolegom Evaristom Bartolom. Partneri pozitívne zhodnotili vzájomné bilaterálne vzťahy, ktoré sa výrazne zintenzívnili najmä počas spoločného pôsobenia predsedníckeho tria (Holandsko - Slovenská republika - Malta) v Rade Európskej únie.

Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. "Slovensko má záujem posilniť tradične dobré bilaterálne vzťahy s Maltou. Solídny základ našej relácie chceme pretaviť aj do pokroku v ekonomickej oblasti. Potenciál vidíme obzvlášť v turizme, inováciách a informačných technológiách," uviedol minister Korčok.

Evarist Bartolo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Ministri tiež diskutovali o situácii v Líbyi a otázke nelegálnych migračných tokov z Afriky do EÚ. Zdôraznili význam užšej spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu. Kľúčovou je podľa tlačového odboru MZVaEZ SR v tomto smere spolupráca s Líbyou, cez ktorú prichádza do Európy väčšina nelegálnych migrantov z afrického kontinentu. Ministri sa venovali tiež otázkam pandémie ochorenia COVID-19, budúceho rozpočtu EÚ na roky 2021 - 2027 a v rámci neho vyčlenenia pomoci pre Líbyu.

Viac o téme: VzťahySlovenskoMaltaIvan KorčokEvaristo Bartolo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu