Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ruské občianske združenie Golos tvrdí, že referendum o ústave bolo zmanipulované

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské občianske združenie Golos označilo vo štvrtok referendum o zmenách v ústave, ktoré prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožňuje zostať pri moci až do roku 2036, za zmanipulované. Píše o tom agentúra DPA.

Už v stredu Golos informoval, že dostal stovky sťažností na porušenie volebného zákona počas hlasovania. Vo štvrtok v posudku k hlasovaniu doplnil, že sa objavilo aj niekoľko prípadov viacnásobného hlasovania. Desiatky miliónov voličov podľa Golosu zase nemohli odovzdať svoje hlasy vo volebných miestnostiach, ale hlasovali priamo v podnikoch alebo inštitúciách. Golos tvrdí, že zamestnávatelia vyvíjali tlak na zamestnancov, aby sa na hlasovaní o návrhoch ústavných zmien zúčastnili.

Organizácia zároveň poukázala na fakt, že na referende sa nezúčastnili nezávislí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá tradične dohliada na hlasovania v Rusku aj v iných krajinách. Zmeny v ruskej ústave podporilo v referende 77,92 percenta voličov, proti bolo 21,27 percenta účastníkov. Sčítaných je už 100 percent hlasov.

Ústavné zmeny umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Prezident takisto dostane právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornou komorou parlamentu. Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu. Tá nemá byť nižšia než úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu. Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Sovietskeho zväzu ako sekulárnej krajiny. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Rusko by malo prešetriť nezrovnalosti počas referenda, hovorí Stano 

Európska komisia (EK) vo štvrtok vyzvala Rusko, aby preskúmalo správy o nezrovnalostiach, ku ktorým došlo počas celoštátneho hlasovania o zmenách v ruskej ústave, ktoré umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Potvrdil to Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Exekutíva EÚ podľa neho zobrala na vedomie oznámenie Ústrednej volebnej komisie Ruskej federácie týkajúce sa výsledkov celonárodného hlasovania o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch k ruskej ústave.

"Je nám ľúto, že v období pred celoštátnym hlasovaním nebolo možné viesť kampane za aj proti, a tak bol voličom odmietnutý prístup k vyváženým informáciám," uviedol Stano. Komisia podľa jeho slov očakáva, že všetky správy a obvinenia z nezrovnalostí - vrátane nátlaku na voličov, dvojitého hlasovania a porušenia hlasovacieho tajomstva -, ako aj obvinenia z policajného násilia voči novinárovi vo funkcii pozorovateľa volieb sa náležite vyšetria. Exekutíva EÚ pripomenula, že Benátska komisia Rady Európy dodatok k článku 79 ústavy, ktorý zabezpečuje prednosť ruskej ústavy pred medzinárodnými zmluvami, považuje za nezlučiteľný s medzinárodnými záväzkami Ruska a odporučila jeho odstránenie alebo zmenu a doplnenie.

Komisia si všimla aj hlasovanie na Krymskom polostrove

Komisia očakáva, že Rusko bez ohľadu na akékoľvek zmeny a doplnenia ústavy bude plniť svoje medzinárodné záväzky vrátane povinnosti rešpektovať rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva. Stano spresnil, že Európska komisia k ústavnej zmene umožňujúcej Putinovi zostať pri moci až do roku 2036 nemá konkrétny komentár, a zdôraznil, že dôležité je zabezpečiť systém kontrol a rovnováh a aby voľby, ako aj právny rámec volieb boli slobodné, spravodlivé a demokratické a bez obmedzení pre opozíciu.

Komisia si všimla aj hlasovanie, ktoré sa koná na Krymskom polostrove i za účasti držiteľov ruských pasov obyvateľov východnej Ukrajiny. Stano v tejto súvislosti zdôraznil, že EÚ neuznáva nezákonné pripojenie Krymského polostrova Ruskom a vníma ho ako porušenie medzinárodného práva. "EÚ preto neuznáva hlasovanie Ruska na území tohto polostrova, ktorý je súčasťou Ukrajiny. Podobne by sa držitelia ruských pasov vydaných v oblastiach, ktoré v súčasnosti nie sú pod kontrolou ukrajinskej vlády, čo je v rozpore s dohodami z Minska, nemali zúčastňovať na hlasovaní organizovaných Ruskou federáciou," odkázal Stano a dodal, že EÚ aj naďalej podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

Viac o téme: ReferendumZmanipulovanieRuskoGolos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu