Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Víťazom prezidentských volieb na Islande sa stal Gudni Jóhannesson

Islandský prezident Gudni Jóhannesson
Islandský prezident Gudni Jóhannesson (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

REYKJAVÍK - Staronový islandský prezident Gudni Jóhannesson (52), ktorý bol v sobotných voľbách opäť zvolený za najvyššieho predstaviteľa štátu, získal podľa konečných výsledkov zverejnených v nedeľu 92,2 percenta voličských hlasov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Som poctený a hrdý," povedal Jóhannesson pre AFP v Reykjavíku počas volebnej noci. Dodal, že výsledky volieb sú preňho dôkazom, že Islanďania oceňujú spôsob, akým vedie svoj úrad. Jóhannesson získal z celkovo odovzdaných 168.821 hlasov až 92,2 percenta a porazil tak svojho pravicového vyzývateľa a podnikateľa Gudmundura Franklína Jónssona. Ten svojmu súperovi aj jeho rodine zagratuloval k výsledkom, informovala miestna televízia RUV. Hlasovať mohlo na Islande 252.000 oprávnených voličov.

Volebná účasť dosiahla v sobotu 66,9 percenta, čo je pokles zo 75,7 percenta v roku 2016, keď bol Jóhannesson po prvý raz zvolený za prezidenta Islandu a stal sa tak najmladšou hlavou štátu od získania nezávislosti v roku 1944. Presvedčivé víťazstvo prezidenta Jóhannessona sa všeobecne očakávalo.

V prieskumoch verejnej mienky dosahoval podporu v rozmedzí 90-94 percent a jeho súper Jónsson tak podľa nich nemal prakticky nijakú šancu na víťazstvo. Obaja uchádzači kandidovali ako nezávislí. Island je parlamentnou republikou a prezidentská funkcia je tam prevažne reprezentatívna a symbolická. Prezident však má právomoc vetovať vládne návrhy zákonov či presadzovať riešenie určitých politických otázok prostredníctvom referenda.

Viac o téme: VoľbyPrezidentIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu