Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nezhody medzi Maďarskom a Španielskom: Rozdielny názor na prisťahovalectvo

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - V otázkach riešenia prisťahovalectva nie je úplná zhoda medzi Španielskom a Maďarskom, povedala v stredu v Madride šéfka španielskej diplomacie Arancha Gonzálezová Layaová po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

"Budeme sa usilovať o to, aby sa nám podarilo dosiahnuť také kompromisné riešenie na európskej úrovni, ktoré zohľadňuje princíp spravodlivosti a solidarity," povedala podľa agentúry MTI Gonzálezová Layaová v reakcii na novinársku otázku.

Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ďalšia migračná vlna by hrozila výrazným zdravotným i hospodárskym rizikom. "Pandémia koronavírusu môže posilniť ilegálne prisťahovalectvo, pretože nákaza postihla práve krajiny, ktoré sú v horšej ekonomickej situácii," dodal.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maďarský minister konštatoval, že Maďarsko a Španielsko majú rozdielne pohľady na migráciu, čo vyplýva z ich situácie. "Zhodli sme sa však v tom, že treba zakročiť voči prevádzačom a že pomoc treba poskytnúť priamo krajinám, v ktorých problémy vznikajú," spresnil Szijjártó, podľa ktorého Maďarsko so Španielskom spoločne pracujú na vodohospodárskom projekte, ktorý by v Maroku prispel k zlepšeniu situácie tamojšieho obyvateľstva.

Viac o téme: PrisťahovalectvoNezhodaŠpanielskoMaďarskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu