Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Protest na pláži Copacabana: VIDEO Dobrovoľníci vykopali 100 hrobov, emotívna reakcia otca obete koronavírusu

Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali 100 hrobov na pláži Copacabana ako symbolické pripomenutie tisícov Brazílčanov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. Zobraziť galériu (4)
Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali 100 hrobov na pláži Copacabana ako symbolické pripomenutie tisícov Brazílčanov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

RIO DE JANEIRO - Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali 100 hrobov na svetoznámej pláži Copacabana v brazílskom meste Rio de Janeiro ako symbolické pripomenutie tisícov Brazílčanov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19. A zároveň tým odsúdili "nekompetentnosť" verejných úradov pri riešení pandémie nového koronavírusu.

Do svetlého piesku pred ikonickým hotelom Copacabana Palace vykopali desať radov jám a vedľa nich pozapichovali čierne kríže dekorované malými brazílskymi vlajkami, napísala tlačová agentúra AFP. "Cieľom je protestovať proti celému sledu chýb, urobených federálnou vládou pri riešení humanitárnej krízy, ktorou Brazília trpí," uviedla na Twitteri mimovládna organizácia Rio de Paz, založená na boj proti násiliu v meste.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

Vizuálny efekt pripomína zábery z rôznych miest po celom svete, kde koronavírus bral ľuďom životy a bolo treba rýchlo kopať čerstvé hroby - predovšetkým v meste Manaus v oblasti rieky Amazonka na severe Brazílie. "Tu napodobňujeme, v tomto pohľadnicovom prostredí Ria, čo vidíme na našich cintorínoch," povedal pre agentúru AFP António Carlos Costa, šéf organizácie Rio de Paz.

Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

"Žiadame zmenu v postoji prezidenta republiky, ktorý musí pochopiť, že naša krajina zažíva najťažšie chvíle vo svojej histórii," povedal. "Pandémia zhoršuje sociálnu nespravodlivosť a zdôrazňuje nekompetentnosť verejných úradov," dodal. Krajne pravicový brazílsky prezident Jair Bolsonaro opakovane zľahčoval rozsah pandémie a ochorenie COVID-19 nazval "chrípkou".

Dobrovoľníci vo štvrtok vykopali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Leo Correa)

Emotívna reakcia otca obete

Kým Bolsonaro obhajuje obnovenie ekonomickej činnosti, koronavírus sa ďalej šíri po krajine, pričom už naň zomrelo vyše 40.000 ľudí a nakazilo sa ním viac ako 800.000 ľudí. Brazília má vyše 210 miliónov obyvateľov. Medzitým na pláži Copacabana Bolsonarov priaznivec vytrhol z piesku niekoľko krížov, ďalší zasa urážali členov mimovládnej organizácie. Video zverejnené organizáciou Rio de Paz na Twitteri zachytáva, ako otec, ktorého 25-ročný syn koronavírusu podľahol, dáva kríž naspäť na miesto a kričí: "Berte ohľad na našu bolesť!"

Viac o téme: ObeteProtestHrobyBrazíliaCopacabanaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu