Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Plánovaný protest proti opatreniam českej vlády nahradia menšie zhromaždenia

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

PRAHA - Spolok Milion chvilek pro demokracii z dôvodu opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 zrušil veľký protest plánovaný na utorok večer a nahradil ho menšími zhromaždeniami.

"Počas pochodu by sme neboli schopní dodržať všetky ochranné a zdravotné opatrenia," povedala hovorkyňa spolku pre agentúru DPA. Protest mal byť namierený proti opatreniam českej vlády, ktoré zaviedla v súvislosti s pandémiou. Namiesto toho sa centre Prahy uskutoční zhromaždenie s účasťou 500 ľudí. Naplánovaných je aj ďalších približne 160 menších protestov. Spolok Milion chvilek pro demokracii plánuje podať na súd sťažnosť v súvislosti s účasťou na demonštráciách obmedzenou na 500 osôb.

Milion chvilek pro demokracii organizuje protesty poukazujúce na konflikt záujmov českého premiéra Andreja Babiša. "Vláda pomaly, ale isto uťahuje skrutky," povedal predseda spolku Mikuláš Minář a dodal, že "premiér Babiš pandémiu zneužíva". Česká polícia podľa DPA na Twitteri oznámila, že nemá v úmysle obmedzovať právo na zhromaždenia. Česká polícia ešte v piatok 5. júna na Twitteri napísala, že "nebude za žiadnych okolností obmedzovať výkon práva na zhromažďovanie v prospech mimoriadneho opatrenia ministerstva zdravotníctva".

Právo na zhromažďovanie je podľa vyjadrenia polície základným, ústavou garantovaným právom, ktoré je mimo obdobia, keď je na území krajiny vyhlásený núdzový stav, nedotknuteľné. Polícia dodala, že ak spozoruje, že dochádza k porušovaniu hygienických podmienok stanovených opatrením ministerstva zdravotníctva, záležitosť zdokumentuje a pošle na vyriešenie príslušnej krajskej hygienickej stanici.

Obmedzenie verejných akcií neplatí pre demonštrácie

Obmedzenie verejných podujatí na najviac 500 osôb sa od utorka 15.00 h výslovne nevzťahuje na demonštrácie, vyhlásil v utorok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz. "Našou prioritou je chrániť zdravie občanov. Preto všetky tie obmedzenia. Demonštrácie sme ale nikdy nezakázali," uviedol Vojtěch podľa českého Denníka N.

Viac o téme: OpatreniaProtestČeskoPandémiaZhromaždeniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu