Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biden je jasným favoritom USA v primárkach: Zvíťazil aj vo Washingtone

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - Bývalý viceprezident USA Joe Biden zvíťazil v utorňajších demokratických primárkach v amerických štátoch Južná Dakota, Montana a Nové Mexiko, informovala v stredu agentúra AP. Úradujúci prezident Donald Trump zvíťazil v primárkach Republikánskej strany v Montane a Novom Mexiku.

Primárky sa v utorok konali vo viacerých amerických štátoch po tom, ako boli ich pôvodné termíny posunuté z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Biden a Trump si v utorok víťazstvo pripísali aj v štátoch Indiana, Maryland, Pensylvánia a Rhode Island.

Biden zvíťazil v primárkach vo Washingtone

Bývalý viceprezident USA Joe Biden zvíťazil v utorňajších demokratických primárkach v metropole Washington. Informovala o tom agentúra AP. Všetci Bidenovi súperi už z boja o demokratickú nomináciu odstúpili, pripomína AP. Na zisk demokratickej nominácie však potrebuje v primárkach získať podporu 1991 delegátov. Bidenov hlavný protikandidát Bernie Sanders z boja o prezidentskú nomináciu demokratov odstúpil už začiatkom apríla a podporil svojho súpera.

Sanders po oznámení ukončenia svojej kampane zdôraznil, že zostane na kandidátke a bude sa usilovať získať podporu čo najväčšieho počtu delegátov so zámerom "uplatniť značný vplyv" na smerovanie Demokratickej strany. Demokratický kandidát, ktorý z primárok vzíde, bude v novembrových voľbách súperom súčasného prezidenta Trumpa. Ten sa taktiež uchádza o nomináciu republikánskej strany, kde však nemá vážnejšieho rivala a tak je viac-menej isté, že ju získa.

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyPrimárkyUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu