Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Hongkong zrušil udalosť na pripomenutie masakru na Námestí nebeského pokoja

Koronavírus sa v Hongkongu naďalej šíri
Koronavírus sa v Hongkongu naďalej šíri (Zdroj: TASR/AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG - Spomienková udalosť na pripomenutie masakru, ku ktorému došlo v roku 1989 na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), bude v rámci koronavírusových obmedzení v Hongkongu tento rok zrušená. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Udalosť, ktorá sa mala uskutočniť 4. júna, každoročne prilákala viac ako 100.000 návštevníkov. Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová nedávno predĺžila opatrenia týkajúce sa vzájomného odstupu medzi ľuďmi do 4. júna, čím zrušila akúkoľvek nádej, že sa udalosť uskutoční. Organizátori tento krok nazvali "politickým útlakom".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Správy o zrušení prichádzajú v čase, keď hongkonskú politickú krízu naďalej prehlbuje zákon o národnej bezpečnosti, ktorý vo štvrtok minulý týždeň schválil čínsky parlament. Mnohí Hongkončania tvrdia, že tento zákon definitívne ukončí slobody, ktoré Peking sľúbil tomuto územiu, keď ho v roku 1997 znovu prevzal od Británie pod svoju kontrolu.

Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Británia, USA, Austrália a Kanada zákon o národnej bezpečnosti v spoločnom vyhlásení odsúdili. Protivládne protesty sa v Hongkongu začali po zvládnutí pandémie opäť konať. Územie hlási 1085 prípadov nákazy koronavírusom, z toho štyri úmrtia.

Viac o téme: PandémiaHongkongKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu