Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Ruským lekárom netlieskajú! Ľudia im neveria a sú nepriateľskí: Myslia si, že šíria nákazu

Koronavírus v Rusku Zobraziť galériu (6)
Koronavírus v Rusku (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - V Rusku ľudia, na rozdiel od iných krajín, lekárom a iným zdravotníkom nevyjadrujú vďaku za to, čo robia v čase koronakrízy. Namiesto toho, aby sa dočkali potlesku, stretávajú sa s nedôverou, otvoreným nepriateľstvom a nedostatkom peňazí, napísala agentúra AP.

Ľudia, ktorí bývajú v blízkosti Národného lekárskeho endokrinologického výskumného centra, čo je moskovská nemocnica, kde sa teraz liečia pacienti s koronavírusom, sa sťažovali, keď videli zdravotníkov v ochranných oblekoch vychádzať z budovy. Báli sa, že môžu šíriť nákazu.

Lekári sú pod enormným tlakom

„Možno až keď choroba zaklope na dvere každej rodiny, potom sa prístup ku zdravotníkom zmení," myslí si chirurg Alexander Gazdyra. Kvôli epidémii sa lekári v Rusku ocitli pod enormným tlakom. Zatiaľ čo štátne médiá niektorých z nich oslavujú ako hrdinov, lekári a sestry, s ktorými hovorila agentúra AP, sa sťažujú, že bojujú ako s vírusom, tak so systémom, ktorý im hádže polená pod nohy.

KORONAVÍRUS Ruským lekárom netlieskajú!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Dmitri Lovetsky)

Hrozby či dokonca samovraždy

Trápi ich nedostatok ochranného materiálu a mnohým z tých, ktorí na to verejne upozornili, sa sa vyhrážali výpoveďou z práce alebo dokonca vyšetrovaním. Niektorí radšej dali výpoveď a v prípade niekoľkých zdravotníkov panuje podozrenie, že spáchali samovraždu. Zástupcovia ruských úradov však trvajú na tom, že nedostatok ochranných pomôcok pre lekárov, sestry, záchranárov a ďalší zdravotnícky personál je ojedinelý, nejde vraj o nijak rozšírenú vec.

Lekárom v ostatných krajinách ľudia tlieskajú
Zobraziť galériu (6)
Lekárom v ostatných krajinách ľudia tlieskajú  (Zdroj: SITA/AP/Peter Byrne)

Podľa sociálnej antropologičky Alexandry Archipovovej je antipatia voči lekárom v Rusku veľmi rozšírená. Táto vedkyňa skúma príspevky na sociálnych sieťach šíriacich sprisahanecké teórie ohľadom koronavírusu. Často sa stretáva s teóriou, že doktori ľuďom diagnostikujú covid-19, aby zarábali viac peňazí. Propagátori iných teórií naopak tvrdia, že vláde pomáhajú rozsah epidémie ututlať. „Nikde inde som takýto prístup nevidela,“ hovorí Archipovová o vzťahu Rusov k lekárom.

Nadriadení ma urážali

Dôvera vo verejné inštitúcie bola v Rusku vždy nízka a väčšina nemocníc je štátnych. Podľa oficiálnych štatistík bolo v Rusku k 28. máju 379 051 nakazených a 4 142 ľudí kvôli komplikáciám spojeným s chorobou zomrelo. Za minulý mesiac sa nakazilo najmenej 9 480 zdravotníkov, viac ako 70 z nich zomrelo. Podľa zdravotníckych pracovníkov je však tento počet oveľa vyšší. Lekárka Irina Vaskjaninová hovorí, že v tamojšej nemocnici sa nakazilo najmenej 40 zamestnancov.

KORONAVÍRUS Ruským lekárom netlieskajú!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Dmitri Lovetsky)

Viedla tam transfúzne oddelenie. Tvrdí, že jej nadriadení ju urážali a vyhrážali sa jej potom, čo sa šéfom, poriadkovým službám a samotnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sťažovala na podmienky v práci. „Dala som výpoveď, neumožňujú mi robiť moju prácu,“ hovorí. „Svoju prácu milujem a chcem pracovať, ale takto to nejde,“ dodáva lekárka s tým, že výpoveď dalo 13 zo 14 jej kolegov.

Výsluch na polícii

Taťjana Revvová, lekárka z jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocnici Kalač na Done, musela ísť na výsluch na políciu, pretože nahrala a zverejnila video o chýbajúcom ochrannom vybavení. Vedenie nemocnice na ňu podalo trestné oznámenie za šírenie nepravdivej informácie. Za to jej hrozí vysoká pokuta alebo dokonca väzenie. „A už len jeden disciplinárny prehrešok a dostanem výpoveď," hovorí mladá lekárka.

KORONAVÍRUS Ruským lekárom netlieskajú!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Dmitri Lovetsky)

„Nechápem, prečo s nami zaobchádzajú tak, ako by sme boli nahraditeľní,“ hovorí Nina Rogovová, sestra pracujúca vo Vladimírskej oblasti. Uzdravuje sa z covidu-19, ktorým sa nakazila v práci. Takisto čelí vyhrážkam kvôli tomu, že miestnym médiám povedala o nedostatku ochranných prostriedkov. Lekári z Čečenska, ktorí sa na to tiež sťažovali, museli neskôr svoje slová zobrať späť ako "chybné" a ospravedlniť sa v televízii. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov žiadal, aby dostali výpoveď.

Hromadné výpovede

Na verejnosť sa dostávajú správy o tom, ako zdravotníci hromadne podávajú výpovede. V Kaliningradskej oblasti na západe Ruska ich z práce pred dvoma týždňami odišlo viac ako 300, v Novosibirsku to vraj tento mesiac boli desiatky záchranárov a vo Vladimírskej oblasti 40 nemocničných pracovníkov. Takýto vývoj by mohol ochromiť ruské zdravotníctvo, ktoré je poškodené široko kritizovanou reformou.

Kvôli nej bola za posledných 20 rokov uzavretá polovica z 10-tisíc nemocníc a tisíce zdravotníkov prepustili. Vlani v decembri vicepremiérka Taťjana Golikovová reformu označila za "hroznú" a pripustila, že výrazne ovplyvnila kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. „Teraz hrozí, že celá zdravotnícka komunita bude totálne zničená,“ varuje Semjon Galperin, ktorý stojí na čele organizácie Liga na obranu lekárov.

Viac o téme: LekáriRuskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu