Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Druhý pokus o historický štart sa podaril! Astronauti sú na ceste na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

Raketa Falcon 9 Zobraziť galériu (16)
Raketa Falcon 9 (Zdroj: SITA/AP/David J. Philip, Twitter/NASA)

MYS CANAVERAL - Historická udalosť v dejinách amerických letov do vesmíru sa odložila na dnes večer. Dôvodom bolo počasie, ktoré zmarilo štart rakety Falcon 9 a lode Crew Dragon americkej súkromnej spoločnosti SpaceX. Štart túžobne očakávajú mnohí. Sledovali ste s nami NAŽIVO druhý pokus o štart.

V kabíne Crew Dragon je dvojčlenná posádka. Štart vykonajú z historického štartovacieho komplexu 39A Kennedyho vesmírneho strediska na floridskom Myse Canaveral o 21:22:45 nášho času. Pokiaľ všetko prebehne podľa plánu, Crew Dragon pristane na orbitálnom komplexe o 19 hodín neskôr v nedeľu o 16:29 nášho času. 

NAŽIVO Druhý pokus o štart sa podaril!

Aktualizované 22:40 Loď Crew Dragon s dvojčlennou posádkou je na obežnej dráhe. Ďakujeme, že ste s nami sledovali historický moment. Posádka priletí na ISS okolo pol piatej poobede nášho času. S aktuálnymi novinkami sa vám prihlásime zajtra. 

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: youtube/nasa)

Aktualizované 22:15 K jedným z odľahčených cieľov posádky je priniesť na zem veľmi starú vlajku. Na ISS ju doniesol jeden z astronautov Hurley. Na vlajke je dokonca napísaný odkaz, aby túto vlajku doniesla len loď, ktorá vyletí z amerického územia. Pre posádku je to preto špeciálny cieľ. 

Aktualizované 22:14 Loď Crew Dragon rovnako ako nosnú raketu Falcon 9 vyvinula a prevádzkuje súkromná spoločnosť SpaceX. Táto firma, ktorú založil miliardár a vizionár Elon Musk, sa tak stála prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá dopravila posádku na obežnú dráhu okolo Zeme a ktorá s ňou letí k ISS. Spoločnosť SpaceX už teraz pripravuje novú loď nazvanú Starship, s ktorou chce kolonizovať Mars. Kozmické plavidlo by malo byť schopné prepraviť až stovku cestujúcich.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris O'Meara)

Aktualizované 22:11 Cieľ misie 

Cieľom je pripojiť sa na ISS, nastane automatické dokovanie. Obaja astronauti sa majú podieľať na vedeckej práci a pomáhať posádke, ktorá už tam je, s rôznymi experimentami ako sprevádzkovanie komunikačného modulu a podobne. Je potrebné vyskúšať, ako dlho fungujú solárne panely na lodi Crew Dragon. Zatiaľ nie je jasné ako dlho tam budú. Predpokladaný čas je jeden až štyri mesiace. 

Dvojčlenná posádka Douglas Hurley (vľavo) a Robert Behnken
Zobraziť galériu (16)
Dvojčlenná posádka Douglas Hurley (vľavo) a Robert Behnken  (Zdroj: SITA/AP/John Raoux)

Aktualizované 22:03 Členmi posádky sú Robert Behnken (49) a Douglas Hurley (53). Obaja boli vybraní kvôli svojim početným skúsenostiam, majú dobrý zdravotný stav. Vo vesmíre boli dvakrát. Obaja sa oženili s astronautkami, ktoré spoznali pri práci. Ešte pred kariérou v NASA boli v skúšobnej leteckej škole a leteli na 25 rôznych strojoch.

Aktualizované 21:43 „Je to neuveriteľné,“ uviedol Donald Trump. 

Aktualizované 21:35 Loď Crew Dragon s dvojčlennou posádkou sa úspešne oddelila a osamostatnila. V miestnosti NASA sa ozval búrlivý potlesk. Posádka ďakujem všetkým za pomoc. „Ďakujeme za všetku tvrdú prácu, ktorú ste odviedli. Je skvelé, že tento tím dokázal vrátiť Američanov späť do vesmíru,“ ďakujú astronauti. 

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/David J. Philip)

Aktualizované o 21:31 Takto vyzeral štart rakety Falcon 9. Momentálne sa skončil vstup do atmosféry. 

Aktualizované 21:27 Je to prvý raz v dejinách, čo súkromná spoločnosť vyslala ľudskú posádku na nízku obežnú dráhu Zeme. Posádka by sa mala pripojiť k ISS v nedeľu 31. mája okolo 16:29 nášho času.

Aktualizované 21:22 Všetko je potvrdené! Raketa vyštartovala. Po deviatich rokoch sa Američania vo svojom vozidle vracajú na obežnú dráhu Zeme. Elon Musk tak prvýkrát poslal ľudí do vesmíru. Loď Crew Dragon odštartovala k ISS. 

Aktualizované 21:21 Do štartu ostáva menej ako minúta a pol, technicky je všetko v poriadku. Zdá sa, že štartu nič nebráni. Pozrite si harmonogram letu. 45 sekúnd pred štartom sa čaká na slová Go For Launch!.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: reprofoto ČT24)

Aktualizované 21:16 Technicky je všetko v poriadku, otázne je stále počasie. Vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od Mysu Canaveral hlásia blesky. Do štartu ostáva necelých šesť minút. Na štart sa prišiel pozrieť aj americký prezident Donald Trump.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Aktualizované 21:07 Obaja astronauti už sedia v kabíne. Ako motivačnú pesničku si vybrali pieseň Back in Black od AC/DC, ktorá by im mala hrať počas štartu. Štart by mal o necelých 14 minút. 

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/NASA)

Aktualizované 21:02 SpaceX zverenil peknú infografiku, ktorá ukazuje štart a pristátie pre dnešnú misiu.

Aktualizované 21:00 V tomto momente dopĺňajú palivo, loď je naplnená palivom z desiatich percent.

Aktualizované 20:46 Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley se druhýkrát pokúsia s novou loďou Crew Dragon ukončiť deväťročnú závislosť na ruských lodiach Sojuz pri preprave medzi Zemou a Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Astronauti sú už na palube lode, ktorej vstup bol zhruba dve hodiny pred predpokladaným štartom uzavretý. Posádka teraz vykonáva predletovú kontrolu vrátane previerky spojenia s riadiacim strediskom.

Galéria: Štart rakety v stredu prekazilo počasie

Je 50-percentná šanca, že let sa opäť zruší

Prípravy postupujú vpred napriek tomu, že je 50-percentná šanca, že sa štart opäť zruší z dôvodu zlého počasia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SpaceX a Amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). „Postupujeme vpred s dnešným štartom. Počasie predstavuje výzvu, že existuje 50-percentná šanca, že sa (štart) zruší,“ napísal na sociálnej sieti Twitter predstaviteľ NASA Jim Bridenstine.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/Jim Bridenstine)

Počasie sa vie zmeniť veľmi rýchlo

Zhruba hodinu a pol pred štartom internetová televízia NASA, ktorá prípravy letu vysiela naživo, uviedla, že v momentálne by štart nebol kvôli počasiu možný. Médiá už v stredu uviedli, že počasie na floridskom myse sa vie zmeniť veľmi rýchlo a že obloha tu po búrke dokáže prejsť v azúrovú v niekoľkých minútach.

Počasie krátko po siedmej nášho času nevyzeralo veľmi priaznivo
Zobraziť galériu (16)
Počasie krátko po siedmej nášho času nevyzeralo veľmi priaznivo  (Zdroj: SITA/AP/David J. Phillip)

Pôvodný štart museli odložiť

Akcia bola v stredu prerušená 17 minút pred plánovaným štartom, ktorý sa mal uskutočniť o 22:32 nášho času. Štart lode Crew Dragon s posádkou má byť míľnikom v dejinách americkej kozmonautiky.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/SpaceX)

Pôjde o prvý let amerických astronautov americkou loďou z územia Spojených štátov od roku 2011, kedy Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánov. NASA je zároveň objednávateľom terajšieho letu, ktorý má trvať 19 hodín.

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/David J. Phillip)

Jeho cieľom je dopraviť dvojicu astronautov NASA Roberta Behnken a Douglasa Hurleyho na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Udalosť, ktorú NASA označila ako Launch America (Štart Amerika), bola nielen v USA veľmi sledovaná. Dvojici astronautov poprial veľa šťastia aj americký prezident Donald Trump. Prezident aj prvá dáma USA Melania Trumpová sledovali pokus o štart priamo na Floride.


Štart rakety ste s nami sledovali NAŽIVO aj v stredu večer


Historická udalosť

Okrem toho, že Američania po dlhej dobe už nepoletia v ruskej lodi Sojuz ani z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, pôjde o významnú udalosť aj z iného hľadiska. Prvýkrát totiž do vesmíru dostane ľudskú posádku súkromný dopravca. Nosná raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon patria spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska.

Členovia posádky Bob Behnken (vľavo) a Doug Hurley.
Zobraziť galériu (16)
Členovia posádky Bob Behnken (vľavo) a Doug Hurley.  (Zdroj: SITA/AP/SpaceX)

NASA sa stala závislou na ruskej vesmírnej agentúre Roskosmos po ukončení programu raketoplánov v polovici roka 2011. Zbaviť sa tejto závislosti je pre Američanov nielen otázkou prestíže, ale aj nákladnosti. Hovorkyňa NASA Stephanie Schierholzová nedávno oznámila, že miesto pre jedného astronauta v Sojuze bude na plánovaný jesenné rokov stáť viac ako 90 miliónov dolárov. 

VIDEO Druhý pokus o
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris O'Meara)

Let lode Crew Dragon je stále ešte len testom novej lode. Zatiaľ sa nevie, koľko času Behnken a Hurley na ISS strávia. Či to bude jeden, alebo štyri mesiace, závisí na tom, ako dobre si Crew Dragon povedie, no záleží to aj na stave ďalšie lode Crew Dragon, ktorú SpaceX pripravuje pre prvú, už prevádzkovú misiu týchto vesmírnych transportérov, označenú ako Crew-1.
 

Viac o téme: VesmírRaketaFalcon 9SpaceXHistorický štart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu