Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS EÚ spustila novú výzvu pre vedcov na výskum nového typu vírusu

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že zmobilizovala ďalších 122 miliónov eur zo svojho výskumného a inovačného programu Horizont 2020 na výskum nového typu koronavírusu.

Uvedená výzva pre európskych vedcov a výskumníkov je súčasťou záväzku EK poskytnúť 1,4 miliardy eur pre iniciatívu globálnej reakcie na pandémiu koronavírusu, ktorú 4. mája pomohla spustiť šéfka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Táto výzva sa zaraďuje do série výskumných a inovačných akcií financovaných EÚ na boj proti novému koronavírusu. Dopĺňa predchádzajúce opatrenia na vývoj diagnostiky, liečby a vakcín posilňovaním kapacity výroby a zavádzania ľahko dostupných riešení s cieľom rýchlo reagovať na naliehavé zdravotné potreby.

Podľa vyjadrenia eurokomisárky pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marije Gabrielovej, ak chce byť EÚ úspešná v boji proti pandémii SARS-COV-2, musí pochopiť aj to, aký má nákaza vplyv na spoločnosť a ako čo najrýchlejšie nasadiť testovanie, liečbu a prevenciu.

"Musíme preskúmať technologické riešenia na rýchlejšiu výrobu zdravotníckych pomôcok a materiálu, na monitorovanie a prevenciu šírenia choroby a na lepšiu starostlivosť o pacientov," vysvetlila Gabrielová.

Komisia pripomenula, že medzi inovatívne technológie a nástroje, ktoré možno rýchlo využiť na predchádzanie pandémie, na optimálnu liečbu a prípravu na jej následky, patria aj digitálne riešenia a technológie, ako sú telemedicína, dáta získané za pomoci umelej inteligencie, robotika a fotonika.

Projekty financované v rámci tejto výzvy by mali byť presmerované na rýchlu výrobu životne dôležitých zdravotníckych pomôcok a zariadení potrebných na testovanie, liečbu a prevenciu, ako aj na vývoj lekárskych technológií a digitálnych nástrojov na zlepšenie detekcie, dohľadu a starostlivosti o pacientov.

Nový výskum bude zbierať dáta od veľkých skupín pacientov v celej Európe, pričom lepšie pochopenie behaviorálnych a sociálno-ekonomických dopadov epidémie by mohlo pomôcť zlepšiť stratégie liečby a prevencie. Termín na zapojenie sa do výzvy je do 11. júna 2020. Komisia zdôraznila, že nové riešenia musia byť dostupné pre všetkých ľudí na svete v súlade so zásadami globálnej reakcie na koronavírus.

Viac o téme: VýskumKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu