Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Čína hlási sedem nových prípadov, Južná Kórea plánuje otvoriť školy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína zaznamenala v utorok sedem nových prípadov infekcie novým koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Južná Kórea hlási 13 nových prípadov, píše agentúra AP.

Tri z nových čínskych prípadov pochádzajú zo zahraničia. V Číne zostáva v dôsledku koronavírusu v nemocniciach 85 pacientov, 392 je pod dohľadom v izolácií, pričom úrady ich považujú za potenciálne prípady nákazy. Denný počet nových prípadov v Južnej Kórei sa po miernom náraste z prvej polovice mája opäť znižuje. Deväť nových prípadov pochádza z hlavného mesta Soul, kde úrady spojili viacero infikovaných so znovuotvorenými nočnými klubmi v zábavnej štvrti Itchewon.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Juhokórejské úrady sa tento týždeň v stredu chystajú otvoriť školy pre žiakov posledných ročníkov stredných škôl. Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kim Gang-lip vyzval obyvateľov na obozretnosť, školy nabáda na zdvojnásobenie preventívnych bezpečnostných opatrení. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb hlási celkom 11.078 prípadov nákazy v krajine a 263 úmrtí. Čína, ktorá je epicentrom svetovej koronavírusovej pandémie, zaznamenala 82.690 prípadov a 4634 úmrtí.

Štyri zdravotné sestry v Soule majú COVID-19

Štyri zdravotné sestry pracujúce v zdravotníckom centre Samsung Medical Center v juhokórejskom hlavnom meste Soul mali pozitívne testy na nový koronavírus. V utorok to oznámili predstavitelia miestnych úradov. Prípad vyvolal obavy, pretože ide o prvých nakazených zdravotníkov vo veľkej nemocnici. Informáciu priniesla tlačová agentúra Jonhap.

Štyri zdravotné sestry pracujúce na operačných sálach kardiotorakálnej chirurgie a na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v nemocnici v južnej časti Soulu testovali pozitívne v pondelok a v utorok. Z 277 pacientov a zamestnancov nemocničného personálu, ktorí musia podstúpiť skríning na zistenie nákazy koronavírusom, ho už absolvovalo 265. Približne 100 ich čaká na výsledky a 12 zvyšných ľudí otestujú v priebehu utorka.

KORONAVÍRUS Čína hlási sedem
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemocnica preventívne zatvorila 25 operačných sál na treťom poschodí hlavnej budovy a nasledujúce tri dni nebudú ošetrovaní ambulantní pacienti, uviedli oddelenia. Ide o prvý prípad, keď sa nakazili zdravotníci vo veľkej všeobecnej nemocnici, a úrady sú v stave pohotovosti - obávajú sa možnosti, že vypukne nákaza väčšieho rozsahu. Úrady musia zároveň vystopovať trasu infekcie.

Nová skupina nákazy sa začala, keď zdravotnú sestru pracujúcu na operačných sálach kardiotorakálnej chirurgie nemocnice v pondelok otestovali a výsledok mala pozitívny. Trom jej kolegyniam potvrdili koronavírus neskôr. Prvá sestra počas víkendu nemala službu v práci a horúčka sa u nej prejavila v nedeľu večer. Sestra nenavštívila obľúbenú štvrť nočných klubov v Soule, ktorá sa nedávno stala novým ohniskom nákazy koronavírusom.

Viac o téme: ČínaJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu