Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo od rána viac infikovaných než za celú stredu

Koronavírus v Česku
Koronavírus v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku sa dosiaľ novým koronavírusom nakazilo celkovo 8330 ľudí. To je od rána nárast o 55 prípadov, napísal vo štvrtok o 18.00 h SELČ portál Novinky.cz. V stredu pre porovnanie pribudlo 48 infikovaných.

Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom v ČR zomrelo 292 ľudí. Vyliečených je aktuálne 5227 osôb. V meste Český Krumlov v Juhočeskom kraji prebieha vo štvrtok rozsiahle testovanie obyvateľov na prítomnosť protilátok v tele na ochorenie COVID-19. Mesto v spolupráci s médiami pripravilo niekoľkohodinový program v podobe hudobných vystúpení a rozhovorov s pozvanými hosťami. Účinkovať má operná speváčka Dagmar Pecková, speváci Ondřej Ruml a Ondřej Gregor Brzobohatý, rozhovory budú s odborníkmi aj s pacientom "nula".

Hudobné kapely aj speváci vystúpia bez nároku na honorár. Koncerty sa konajú v Seminárnej záhrade a sú prenášané pomocou online technológií, keďže počas pandémie platia opatrenia zakazujúce zhromaždenia veľkého počtu ľudí. Kapacita testovania je 1500 ľudí, účastníci musia byť zdraví, teda bez príznakov ochorenia horných dýchacích ciest. Toto testovanie zo žilovej krvi je určené pre samoplatcov a stojí 1199 českých korún. Časť sumy pôjde aj do tamojšej nemocnice, na podporu kultúry a na úhradu nákladov mesta spojených s koronavírusovou krízou.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Pre rozsiahle testovanie sa Český Krumlov rozhodol predovšetkým preto, aby zistil, kedy pandémia v meste obľúbenom u turistov z celého sveta prepukla a koľko obyvateľov ochorenie už prekonalo. Český Krumlov navštívi ročne až štvrť milióna čínskych turistov, ktorí v zimnom období prevládali a v niektorých penziónoch tvorili až 80 percent klientely. Navyše, na prelome rokov 2019 a 2020 prebehla Českým Krumlovom silná vlna neobjasnených, často ťažkých a vracajúcich sa viróz a zápalov pľúc. Niektorí pacienti skončili na ventilátoroch a niektorí zomreli, informoval portál Novinky.cz.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu