Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Španielsko hlási 123 nových úmrtí: Časti krajiny začali s uvoľňovaním opatrení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielsko zaznamenalo v pondelok 123 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je najnižší počet od 18. marca, keď ich bolo 107. V niektorých častiach krajiny začali s uvoľňovaním prísnych opatrení. Informovali o tom agentúra AP a denník El Mundo.

Celkový počet úmrtí v Španielsku dosiahol podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí 26.744 a 227.436 osôb je nakazených. Časť územia krajiny vstúpila v pondelok do prvej fázy uvoľňovania opatrení zavedených v marci s cieľom zastaviť šírenie nákazy. Prvá fáza sa týka 11-tich z celkového počtu 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike, a ovplyvní približne polovicu obyvateľov krajiny. Španielsko má približne 47 miliónov obyvateľov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Povolené budú zhromaždenia v počte do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania obmedzení pri zapĺňaní ich priestorov. Takisto sú od pondelka otvorené niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia zostávajú aj naďalej v platnosti v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska. Španielska vláda od 14. marca vyhlásila stav núdze a zaviedla prísne obmedzenia pohybu. Obyvatelia krajiny nemohli vychádzať von okrem naliehavých zdravotných dôvodov, ciest do zamestnania, kde nie je možnosť práce z domu, nákupov potravín a liekov alebo krátkych vychádzok so psom.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaŠtatistikyŠpanielskoKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu